Γ. Μουζάλας: Έως 70.000 οι εγκλωβισμένοι τον επόμενο μήνα – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν έως 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι «δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» και έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 22.000 άνθρωποι.

Διέψευσε τις πληροφορίες για 120 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, είπε ότι «στη Μακεδονία θα έχουμε 4 κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη».

«Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για χώρους έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον πληθυσμό να μην φοβηθεί ότι θα παραμεινουν εκεί μόνιμα.

Επίσης, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό έχει προτείνει στην Ευρώπη αναλογική κατανομή εξηγώντας ότι «με βάση αυτούς που πέρασαν από την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι 30.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι τραγικό το να κηρυχθεί η χώρα σε έκτακτη ανάγκη γιατί αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια σε προσλήψεις. Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι” αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα δημιουργηθεί ένα σποτ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ που θα τους ενημερώνει στις χώρες τους ότι «η Ειδομένη είναι κλειστή μην πουλάτε τα σπίτια σας για να έρθετε στην Ελλάδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ θα μειωθούν οι ροές, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ροές κατά 70%.

«Δεν ανοίξαμε κανένα σύνορο. Εμείς δεν πνίγαμε ανθρώπους στη θάλασσα. Εάν δεν καλούσαν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες δεν θα ερχόντουσαν».

Διέψευσε ότι υπήρξε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν.

Αναφορικά με την Αυστρία σχολίασε υπήρξε φιλική ως προς την Ελλάδα. «Αυτό δεν αναιρεί ότι ήταν εχθρική η κίνηση που έκανε στη χώρα μας κάτω από πανικό και με εκλογές εν όψει» σημείωσε.

Τέλος, διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησής του