Μοσκοβισί: Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2017 θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%. Πράγμα που συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ», ανέφερε σε μήνυμά του στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως τόνισε, η υλοποίηση θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή τής εμπιστοσύνης και θα επιτρέψει την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στην πορεία εφαρμογής του προγράμματος τόνισε ότι τα βήματα που έχουν σημειωθεί από τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου «είναι ενθαρρυντικά και πλέον μπορούμε να στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί γρήγορα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα πρέπει να προβάλλει τη βεβαιότητα -πολιτική, νομική, διοικητική. Επειδή η αβεβαιότητα γεννά περισσότερη αβεβαιότητα».

Παραδέχθηκε ότι το έργο που πραγματοποιείται είναι εντατικό, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό. Και χαιρετίζω τη δέσμευση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εξέφρασαν οι αρχές. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση θα καταδείξει ότι η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά τη δική της σταθεροποίηση. Και μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο επόμενο κρίσιμο κεφάλαιο των συζητήσεών μας, εκείνο των πιθανών μέτρων για το χρέος», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα του ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομίας.

«Οι στόχοι του είναι η αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση των κινδύνων της χρηματοοικονομικής αστάθειας. Το πρόγραμμα δίνει επίσης μεγάλη προσοχή σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και στην προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα ανώτερα εισοδήματα δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, εκτός εάν τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν να ζήσουν πάνω από το όριο της φτώχειας. Όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και επισήμανε:

«Η επιτυχία -και η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας- εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε επίσης την πιθανότητα επιτυχίας και θα μείωνε την αβεβαιότητα. Αυτό είναι το σημαντικό μάθημα που μπορούμε να αποκομίσουμε από άλλες χώρες, και που θα ήθελα να υπογραμμίσω στην παρούσα συγκυρία.

Επιπρόσθετα του προγράμματος, η Ελλάδα δύναται να επωφεληθεί από 35 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για επενδύσεις από την ΕΕ. Η ευθύνη αξιοποίησής τους ανήκει στην Ελλάδα. Θα ενθάρρυνα τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία».