Ανέλαβε δράση το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command – JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλα τα λιμάνια στην διάθεση του ΝΑΤΟ
Τη διαβεβαίωση ότι η συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο περιλαμβάνει και τα Δωδεκάνησα, έδωσε εχθές στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι οι πρόσφυγες που εντοπίζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία ακόμα και αν βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην διάθεση του κοινού σκοπού «επιστρατεύονται» από την Συμμαχία όλα τα μέσα: πλοία, αεροπλάνα, drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για περιπολίες. Κατά μήκος της «νοητής γραμμής» των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, θα πλέουν πολεμικά σκάφη-«στρατηγεία» της επιχείρησης, στα οποία θα επιβαίνουν από ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους ζητήματα περί των χωρικών υδάτων όπου εντοπίζονται λέμβοι με πρόσφυγες και να μην υπάρχει ένα διαρκές «blame game» των Αρχών των δύο χωρών κτλ.

Όπως τόνισε πάντως ο κ. Καμμένος, όποια λέμβος κι αν εντοπίζεται και οι επιβαίνοντες σε αυτήν διασώζονται από δύναμη του ΝΑΤΟ, θα παίρνουν πάλι τον δρόμο για την  Τουρκία, ασχέτως σε ποιο σημείο του Αιγαίου θα εντοπιστεί.

Μάλιστα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι στην διάθεση του ΝΑΤΟ τίθενται προς διευκόλυνση της επιχείρησης, όλα τα λιμάνια της Ελλάδας.

Πηγή: www.antenna.gr/news