Στο Μαξίμου οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας

Στις επιτροπές αγώνα των κατά τόπους μπλόκων παρέπεμψε ο Βαγγέλης Μπούτας σε ό,τι αφορά τη συνέχιση ή μη των αγροτικών κινητοποιήσεων, προσθέτοντας πως οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα θα αναμένουν να δουν τον σχετικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Μπούτας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό.

«Φαίνεται πως η αντιαγροτική πολιτικής της κυβέρνησης καλά κρατεί όπως καλά κρατεί και ο δικός μας αγώνας. Αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να καλλιεργούμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το 80% του λαού στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών.

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σημείωσε οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν το νόμο.

Λίγο νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Με εκπροσώπους των “σκληρών” αγροτικών μπλόκων συναντάται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μπλόκο της Νίκαιας μετέσχει με τρεις εκπροσώπους στη συνάντηση, την οποία είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων σε συνεδρίαση την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΠΟΥΤΑΣ 2

Οι αγρότες μπορεί να φύγουν με άδεια χέρια, αλλά δεν πήγαν με άδεια χέρια στο Μαξίμου, καθώς ο Βαγγέλης Μπούτας προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα μπουκάλι τσίπουρο, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε χαμογελώντας και λέγοντας στον Β. Μπούτα “μην στενοχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο”.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, “κόβοντας τα φτερά” στους εκπροσώπους των αγροτών, είπε στους αγρότες ότι θα πρέπει να αντιληφθούν το γενικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, επανέλαβε εμμέσως την πλήρη αντίθεση του στα όσα παρήγγειλε χθες προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την “διάλυση” των μπλόκων, ενώ επικρότησε το γεγονός ότι οι αγρότες διεκδικούν με ξεκάθαρη στάση τα αιτήματα τους.

“Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού κόσμου που περνάει δύσκολα, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους των αγροτών που εδώ και πάνω απο έναν μήνα παραμένουν σε δεκάδες σημεία των εθνικών και επαρχιακών οδών, έχοντας στήσει μπλόκα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά και στην εμπορική δραστηριότητα, τις εισαγωγές και τις ελληνικές εξαγωγές.

Οι εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας και τα αιτήματά τους

Με τρεις εκπροσώπους θα συμμετάσχει στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό το μπλόκο της Νίκαιας. Ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Ρίζος Μαρούδας και ο Κ. Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, είναι οι εκπρόσωποι.

Η συνάντηση από πλευράς αγροτών έχει συγκεκριμένη ατζέντα: Τα πέντε αιτήματα που έχουν διατυπώσει όπως αυτά υιοθετήθηκαν από εκπροσώπους του προαναφερόμενου αριθμού μπλόκων και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, αντιπροσωπεύουν την μικρομεσαία αγροτιά.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα αυτά είναι:

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Πηγή: www.antenna.gr/news