Νίκαια: Αύριο κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων στην συνέλευση

Οι αγρότες περιμένουν τους αντιπροσώπους από την σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα. Αύριο κρίνεται το θα γίνει συνέλευση στις 5 το απόγευμα στο μπλόκο Νίκαιας και θα αποφασίσουν οι αγρότες τι στάση θα ακολουθήσουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μπούτα:

«Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό» δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για το αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είπε ότι θα αποφασιστεί στα μπλόκα, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, επαναλαμβάνοντας ότι οι αγρότες θα περιμένουν να δουν το νόμο.

Ο κ. Μπούτας μπορεί να μην τοποθετήθηκε σαφώς για το αν θα ανοίξουν τα μπλόκα, ωστόσο το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του αγώνα και στα κεκτημένα, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για λήξη των κινητοποιήσεων, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχει τελική απόφαση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνάντηση υπήρξε αλληλοκατανόηση, με το Μαξίμου να εξηγεί ότι ο συνδυαμος εισφορων ασφαλιστικών κ φορολογικών ειναι ελαφρυντικό για οσους δηλώνουν 20.000 ευρω που ειναι το 95%.

Επίσης με το αφορολόγητο στα 9.500, επειδή οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από το ακαθάριστο, πηγαίνει πάνω από 12.000 μεσοσταθμικά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να δήλωσε κατηγορηματικα αντιθετος στην ποινικοποίηση κινητοποιήσεων και σημείωσε ότι θα υπάρξουν δυο πακέτα ενισχύσεων με το 50% να φορολογούνται και το άλλο 50%, να είναι αφορολόγητες. Επίσης, θα δοθεί  μείωση 10% στο ρεύμα για τους καλοπληρωτές.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι αγρότες να έχουν εθνική σύνταξη όπως όλοι οι πολίτες και όποιος θέλει να χτίζει πάνω τους με τις εισφορές του.