Θρίλερ στον αέρα με την Ρούπα – Όλο το χρονικό

Νέα μεγάλη επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού απετράπη την τελευταία στιγμή το απόγευμα της Κυριακής. Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική και στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές οδηγούν στο πρόσωπο της καταζητούμενης και επικηρυγμένης Πόλας Ρούπα συντρόφου του στελέχους του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη.

Όπως δηλώνουν με νόημα στο enikos.gr αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής «ποια γυναίκα θα ρίσκαρε τόσο πολύ για τον Μαζιώτη; Μόνο η σύντροφος του, η Πόλα Ρούπα» και για αυτό το λόγο αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια ώστε να ταυτοποιηθεί το γενετικό υλικό και τα δακτυλικά αποτύπωμα.

Το στοιχείο που φαίνεται να δένει ακόμη περισσότερο την εμπλοκή της Ρούπα είναι το γεγονός πως από τον βαλλιστικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως το όπλο που χρησιμοποίησε η γυναίκα ήταν το ίδιο που είχε στην κατοχή του ο Μαζιώτης στην αιματηρή ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Αχαΐα.

Το χρονικό της αποτυχημένης απόδρασης

Χθες λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία στο Πόρτο Χέλι ελικόπτερο, που μπορεί να μεταφέρει έως έξι άτομα. Το σχέδιο πτήσης  ήταν από το χωριό Θερμησία Αργολίδας με ενδιάμεσο σταθμό το Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την Κύθνο.

Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε μια γυναίκα και είπε στον πιλότο πως στο Θεολόγο θα έπαιρναν τα υπόλοιπα πέντε άτομα.

Στις 14:15 και ενώ το ελικόπτερο βρισκόταν πάνω από την περιοχή Ερυθρών Αττικής, η γυναίκα, με την απειλή πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας να κατευθυνθούν, προς την Αττική.

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή όμως πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, ο πιλότος που είναι απόστρατος αστυνομικός, κατάφερε να την αφοπλίσει παρά το γεγονός ότι η γυναίκα πυροβόλησε τρεις φορές μέσα στο θάλαμο πλοήγησης και ενώ το ελικόπτερο από τα 5.000 μέτρα που βρισκόταν έχανε συνεχώς ύψος.

Την τελευταία στιγμή και πριν το ελικόπτερο συντριβεί, εκείνος κατάφερε να το προσγειώσει σε αγροτική έκταση και η γυναίκα να τραπεί σε φυγή, αφήνοντας πίσω της το πιστόλι, ένα μεταλλικό γεμιστήρα πυροβόλου όπλου και την πλαστή ταυτότητα.

Τελικά, ο κυβερνήτης κατάφερε να αποφύγει τη συντριβή και προσγείωσε το ελικόπτερο σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών.

Η επιβάτιδα, μετά την προσγείωση κατάφερε να διαφύγει, παρά τις προσπάθειες του πιλότου.

Τι άφησε πίσω της

Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής διαπίστωσαν πως η γυναίκα είχε πυροβολήσει τρεις φορές, δύο σφαίρες καρφώθηκαν στο μπροστινό τζαμί και μία στην κονσόλα οργάνων. Στην καμπίνα βρέθηκαν ένας μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε 13 φυσίγγια, κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου, ζεύγος ακουστικών και μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.

Με πλαστή ταυτότητα νοίκιασε το ελικόπτερο

Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από την καταζητούμενη γυναίκα πλαστή ταυτότητας, με στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο

Χθες εξεδόθη ανακοίνωση από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με το περιστατικό που αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα με σκοπό, πιθανότατα, την απόδραση κρατουμένου από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) διενεργείται προανάκριση σχετικά με περιστατικό, το οποίο διαδραματίστηκε την 21-02-2016 και αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχείρησε, αρχικά με την απειλή όπλου και στη συνέχεια με πυροβολισμούς, να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει την προγραμματισμένη πορεία.

Ειδικότερα:

Την Κυριακή 21-02-2016 και περί ώρα 13:45 απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας ελικόπτερο με δυνατότητα μεταφοράς έξι ατόμων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης με δρομολόγιο από το χωριό Θερμησία Αργολίδας, ενδιάμεσο σταθμό το χωριό Θεολόγο Φθιώτιδας και τελικό προορισμό την νήσο Κύθνο Κυκλάδων.

Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε επιπλέον ατόμων.

Την 14:15 ώρα και ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η ημεδαπή γυναίκα επιβάτης, με την απειλή χρήσης πυροβόλου πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας επιτακτικά την κίνηση του ελικοπτέρου προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και την σταδιακή απώλεια ύψους.

Τελικά, κατόπιν προσπαθειών του κυβερνήτη αποφεύχθηκε η πρόσκρουση στο έδαφος και το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών.

Η επιβάτιδα, μετά την προσγείωση κατάφερε να διαφύγει, παρά τις προσπάθειες του κυβερνήτη να τη συγκρατήσει, εγκαταλείποντας στο ελικόπτερο μέρος του οπλισμού της (γεμιστήρα όπλου).

Κατά την αυτοψία, η οποία διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών οπών στο πιλοτήριο του ελικοπτέρου, δύο στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα και μίας στην κονσόλα οργάνων, ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, ο οποίος περιείχε 13 φυσίγγια,

κάλυκας και φυσίγγιο πυροβόλου όπλου, ζεύγος ακουστικών και μεταλλικός γεμιστήρας πυροβόλου όπλου, που παρέδωσε ο κυβερνήτης.

Για τη ναύλωση του ελικοπτέρου χρησιμοποιήθηκε από τη γυναίκα καταφανώς πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, υπό στοιχεία ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ του ΦΩΤΙΟΥ και της ΓΕΩΡΓΙΑΣ, με ημερομηνία γέννησης 20-04-1971 στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και αριθμό ΑΒ288196, εκδοθέν από το Τμήμα Ασφαλείας Χολαργού.

Τα ανευρεθέντα και κατασχεθέντα πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο κάλυκας πυροβόλου όπλου, ο οποίος ανευρέθη εντός του ελικοπτέρου, βλήθηκε από το ίδιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας την 10-03-2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.

Η… «Χριστίνα Αρβανίτη» και η περιγραφή της γυναίκας

Η άγνωστη γυναίκα – επιβάτιδα του ελικοπτέρου περιγράφεται ως ηλικίας 40 έως 50 ετών, αδύνατη, ύψους 1,60 με 1,65 μ., με κοντά ξανθά μαλλιά, φορούσε περούκα με μακριά καστανά μαλλιά μέχρι το ύψος των ώμων, ενώ φορούσε μαύρο κολάν, λευκό παλτό με λευκή ζώνη και μαύρα παπούτσια, έφερε μαύρη γυναικεία γυαλιστερή τσάντα και μια τροχήλατη βαλίτσα μικρού μεγέθους.

Η προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ υπενθυμίζεται ότι αναζητείται η καταζητούμενη μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Παναγιώτα Ρούπα.

Δίνεται στη δημοσιότητα αντίγραφο του πλαστού δελτίου ταυτότητας, που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του ελικοπτέρου και παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με ενοικίαση χώρων ή συναλλαγή της εικονιζόμενης γυναίκας με τα παραπάνω στοιχεία να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στα τηλέφωνα 10414 και 1014. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Οι αποδράσεις του Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009 απέδρασαν από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο οι βαρυποινίτες Βασίλης Παλαιοκώστας (παραμένει ακόμη και σήμερα άφαντος) και Άλκετ Ριζάι. Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού είχε καταγραφεί τον Απρίλιο του 2013.

Πηγή: enikos.gr