Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε χθες ότι «έχουν πολλά να γίνουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, ώστε να βρεθεί συμφωνία στις απαιτήσεις της χώρας για να παραμείνει μέλος της ΕΕ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των εργασιών την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ο Τουσκ είπε ότι, «προς το παρόν, έχουμε κάνει κάποια πρόοδο, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμα».

Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι, «οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση», πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.

Ο Τουσκ σχεδίαζε να παρουσιάσει μια πρόταση συμφωνίας στους 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την απαισιοδοξία του, όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας με νέους όρους συμμετοχής στην ΕΕ για τη Βρετανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της πρώτης μέρας ότι «είχαν παρθεί κάποια μικρά βήματα προς τα εμπρός για την μετανάστευση, και μερικά βήματα προς τα πίσω για τη συμφωνία περί της Βρετανίας».

«Πάντα πιστεύω, αλλά είμαι λίγο λιγότερο αισιόδοξος από ό,τι όταν ήρθα στη Σύνοδο Κορυφής», είπε, όταν ρωτήθηκε αν έβλεπε πιθανή μια συμφωνία μέχρι το τέλος των εργασιών της Συνόδου σήμερα.

Επιμένει σε διεκδικήσεις ο Κάμερον
O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ.

Τόσο Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις ολονύχτιες συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, θεωρούν πρακτικά πιθανό, ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης που ολοκληρώνονται σήμερα, να έχει στα χέρια του μια σειρά πειστικών επιχειρημάτων, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, που όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, καθυστερούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας και παρατείνουν τη διαπραγμάτευση.

Δεδομένου ότι το βραδινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση, ξεπέρασε τις πέντε ώρες, το προγραμματισμένο για σήμερα “Αγγλικό Πρωινό,” γίνεται “μεσημεριανό” για τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

“Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, από αυτόν που έχουν προγραμματίσει,” ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, φεύγοντας από το κέντρο της διάσκεψης, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον παρέμεινε όλη τη νύχτα διαπραγματευόμενος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου, αλλά και της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Οι τρεις αυτοί ηγέτες αντιδρούν σε αρκετά σημεία του σχεδίου πρότασης που κατατέθηκε με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της διάσκεψης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Για την ώρα έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.”

Ο Κάμερον προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον βοηθήσουν ν’ απαντήσει στο ερώτημα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, μέσω της έγκρισης μιας “αξιόπιστης” συμφωνίας την οποία θα μπορέσει “να πουλήσει” στους ψηφοφόρους της χώρας του.

Ωστόσο, εκνευρισμό προκαλεί η έλλειψη κλίματος συμβιβασμού, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί για τις κινήσεις Κάμερον να παρακάμψει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία της ΕΕ και να μειώσει τη μετανάστευση: “Θα έλεγα ότι προχωράμε αργά και έχουμε μπροστά μας, μια μακρά νύχτα,” δήλωσε χαρακτηριστικά Βρετανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

“Μερικές χώρες δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν, θέλουν να εδραιώσουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, πως θα το κάνουν αυτό στην πράξη. Δε δείχνουν την πρέπουσα διάθεση για τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Πηγή: www.antenna.gr/news