Σφίγγουν τον κλοιό των μπλόκων οι αγρότες

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους δηλώνουν οι αγρότες οι οποίοι συνεχίζουν με την ίδια ένταση τους αποκλεισμούς δρόμων και τις καταλήψεις κτιρίων.

Κλειστοί είναι επ’αόριστον οι δρόμοι σε Τέμπη, Νίκαια, στην παλαιά και νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στην Θήβα και στο Κάστρο Βοιωτίας, στα διόδια των Μαλγάρων, στην Εγνατία οδό στο ύψος των Κερδυλλίων Σερρών και στην Χρυσούπολη Καβάλας, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, στην λεωφόρο Μαρκοπούλου πριν από την Αττική οδό και στην έξοδο της Αττικής οδού προς το Κορωπί.

Επιπλέον, οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Κλειστός από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα είναι ο κόμβος της Χαλκηδόνας έξω από την Θεσσαλονίκη, ενώ τα διόδια των Αφιδνών θα είναι κλειστά από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις επτά το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο προαναφερόμενων μπλόκων είναι να εγκατασταθούν στο «Μακεδονία» από τις 16:00 σήμερα και για ένα 24ωρο ωστόσο όπως λένε οι ίδιοι θα είναι ανοιχτοί παρακαμπτήριοι δρόμοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους όσοι το έχουν προγραμματίσει.

Στα Τέμπη οι αγρότες που περιμένουν την πρόσκληση από το Μαξίμου, προσανατολίζονται στο να σκληρύνουν τη στάση τους. Σε αυτό το πλαίσιο συζητούν προτάσεις και για αποκλεισμό τόσο της σιδηροδρομικής γραμμής, όσο και της γέφυρας στο δρόμο του Στομίου, όπου εξυπηρετείται η κυκλοφορία μέσω του παραλιακού δρόμου.

Ουρές χιλιομέτρων στα τελωνεία

Στο τελωνείο του Προμαχώνα έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από νταλίκες, πούλμαν και επιβατικά αφού έχουν κλείσει το δρόμο και οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών στο βουλγαρικό έδαφος. Η συνάντηση ανάμεσα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης απέβη άκαρπη. Οι Έλληνες αγρότες είναι διατεθειμένοι να ανοίγουν κάποιες ώρες το δρόμο, αλλά οι Βούλγαροι οδηγοί ζητάνε επιτακτικά να διαλυθεί το μπλόκο. Επιπλέον, ανάλογα αντιμπλόκα έχουν στήσει οι Βούλγαροι οδηγοί και στα τελωνεία Εξοχής και Ορμενίου.

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των εγκλωβισμένων φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.

Ειδικότερα, απόψε τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

Πηγή: www.antenna.gr/news