Περισσότερο σιτάρι στην ΕΕ για τρίτη συνεχόμενη φορά

Άνοδο πάνω από 4 εκατ. τόνους στους 156 εκατ. τόνους προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυναιτεριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ότι θα σηµειωθεί στην παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα σηµάνει ότι το µπλοκ των 28 κρατών µελών θα ανέλθουν στην 1η θέση παγκοσµίως για το προϊόν και οι τιµές για τους σιτοπαραγωγούς θα υποχωρήσουν σηµαντικά. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να ταρακουνήσει ακόµα περισσότερο την αγορά που ήδη πιέζεται λόγω των µεγάλων παγκόσµιων αποθεµάτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Παράλληλα, αποθαρρυντικά ως προς ενδεχόµενη ανάκαµψη των τιµών για τα σιτάρια δρα και η πρόσφατη έκθεση του αµερικανική υπουργείου γεωργίας (USDA), σύµφωνα µε την οποία τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού είναι αυξηµένα κατά 6,8 εκατ. τόνους στους 238,9 εκατ. τόνους για το 2015/2016. Με άλλα λόγια, τα αποθέµατα σιταριού παγκοσµίως είναι σχεδόν κατά 20 εκατ. τόνους πάνω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. «Ακριβώς ό, τι δεν χρειαζόταν η αγορά – περισσότερα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο Μάικ Ζουζόλο της επενδυτικής εταιρίας Global Commodity Analytics.

Σε επίπεδο ΕΕ, η µεγαλύτερη σοδειά σιταριού οφείλεται, σύµφωνα µε την Copa-Cogeca, στις καλύτερες καιρικές συνθήκες (ήπιος χειµώνας) που ευνόησαν την καλλιέργεια µαλακού σιταριού το οποίο αναµένεται να φτάσει τους 148 εκατ. τόνους, και θα είναι η δεύτερη µεγαλύτερη σοδειά ρεκόρ για την Ένωση. Αντιθέτως, µικρότερη κατά 2,5 εκατ. τόνους θα είναι η παραγωγή καλαµποκιού στην ΕΕ στους 62,6 εκατ. τόνους το 2016, αλλά και του κριθαριού κατά 1 εκατ. τόνους στους 57,1 εκατ. τόνους εξαιτίας των λιγότερων φυτεύσεων και για τα δύο αυτά προϊόντα.

Στα 24 λεπτά το ελληνικό σιτάρι

Όσον αφορά την ελληνική αγορά αυτό το διάστηµα τα ποιοτικώς καλά σιτάρια από τη Θεσσαλία αγγίζουν τα 24 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ για τις υποτονικές εξαγωγές ακούγονται επίπεδα των 240 ευρώ ο τόνος FOB σε λιµάνι µας, για τις µέτριες ποιότητες.

Πλήγµα το κόστος παραγωγής

Να σηµειωθεί ότι η Copa – Cogeca κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το µέλλον των σιτοπαραγωγών, καθώς ενώ σηµειώνονται ισχυρές αποδόσεις οι χαµηλές τιµές για το σιτάρι απειλούν τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων τους. «Υπάρχει µεγάλη ανησυχία καθώς οι τιµές βρίσκονται σε πολύ χαµηλά επίπεδα και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, προκαλώντας προβλήµατα ρευστότητα στους αγρότες», υπογραµµίζει ο Μαξ Σούλµαν, πρόεδρος της οµάδας εργασίας για τα δηµητριακά της Copa – Cogeca. Μάλιστα, η οµάδα αυτή ανέφερε πως «σηµειώθηκαν αυξήσεις στις τιµές των λιπασµάτων της τάξης του 162% το διάστηµα 2004-2014 στην Ιρλανδία, για παράδειγµα, και 40% στα κόστη εισροών των παραγωγών».

Πτωτικά τα χρηµατιστήρια

Άµεση ήταν η αντίδραση της αγοράς του Σικάγο στην ανακοίνωση των προβλέψεων του USDA µε τα προθεσµιακά συµβόλαια του Μαρτίου για το σιτάρι (SRW) να διορθώνουν στα 455 σεντς ανά µπούσελ στις 9 Φεβρουαρίου. «Η αγορά ήταν αρνητική αλλά οι επενδυτές πρέπει να προετοιµαστούν για περαιτέρω πτώσεις στο σιτάρι», υποστηρίζει ο επενδυτής Τέρι Ρέιλι της Futures International. Τέλος, να σηµειωθεί ότι αυτό το διάστηµα το σιτάρι στην Ιταλία αγγίζει τα 255 ευρώ ο τόνος, το µαλακό τα 180 ευρώ ο τόνος και το καλαµπόκι τα 174 ευρώ ο τόνος. Από την άλλη στη Γαλλία οι τιµές είναι πιο χαµηλά για το µαλακό στα 141 ευρώ ο τόνος και στα 143 ευρώ ο τόνος για το καλαµπόκι.

Πηγή: agronews.gr