28,18 ευρώ ημερησίως το κόστος «διαμονής» στις ελληνικές φυλακές

Στο ποσό των 10.287,49 ευρώ ή 28,18 ευρώ ημερησίως ανέρχεται το κόστος για κάθε κρατούμενο στις ελληνικές φυλακές, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο χαμηλά κόστη στον κόσμο.

Η Κύπρος δαπανά υπερδιπλάσιο ποσό, ενώ η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 317 ευρώ μέση ημερήσια δαπάνη για κάθε κρατούμενο. Ακολουθεί η Νορβηγία με 283 ευρώ, ενώ μικρότερη δαπάνη από την Ελλάδα έχουν χώρες όπως Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία και Αλβανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο το πιο δαπανηρό είναι τα έξοδα συντήρησης των φυλακών, όπως αυτές του Μαλανδρίνου, όπου δαπανείται 1 εκατ. ευρώ το χρόνο για την εκκένωση των βόθρων!

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί πάντως το γεγονός ότι οι ελληνικές φυλακές είναι (κατά πολύ) υπεράριθμες, καθώς σήμερα «φιλοξενούνται» σ’ αυτές 9.500 κρατούμενοι, με όριο τους 7.000.

Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσαν παράλληλα ότι μόνον τρεις κρατούμενοι έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων με το «βραχιολάκι».