Διπλωματικός “μαραθώνιος” του Αλέξη Τσίπρα

Με δύο… «όπλα» στα χέρια ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας τον διήμερο διπλωματικό μαραθώνιο στις Βρυξέλλες, ευελπιστώντας πως στον… τερματισμό θα έχει βάλει τέλος στις προειδοποιήσεις για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν και θα έχει απομονώσει, κατά το δυνατόν, τους ακραίους της Ευρώπης που ετοιμάζονται να υψώσουν φράκτες και να κλείσουν τα σύνορα τους εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

Τα «όπλα» του Πρωθυπουργού είναι η ολοκλήρωση των hot spots και η συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, το απόγευμα της Τετάρτης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο, τα σπουδαία είναι την Πέμπτη.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση,  με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θα ακολουθήσει μίνι σύνοδος, το μεσημέρι της Πέμπτης, με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, που εμπλέκονται στο προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα καυτά ζητήματα της μετεγκατάστασης, του περιορισμού των ροών αλλά και του ελέγχου των συνόρων. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος των «28»  όπου και πάλι η μεταναστευτική κρίση θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, που θα συναντηθεί και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σόμποτκα θα συμμετάσχει και σε δύο συνεδριάσεις εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Πηγή: www.antenna.gr/news