Η νέα πρόταση προς τους αγρότες

Βελτιωτική πρόταση για το Ασφαλιστικό των αγροτώνεπεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι πρόταση για προαιρετικές «εκπτώσεις» στις εισφορές των αγροτών, με αντίστοιχη όμως επίπτωση στη σύνταξή τους, όπως και επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου αύξησης των εισφορών.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, που είναι πάγιο αίτημα σε όλα τα μπλόκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα ε το Έθνος, η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα να καθορίζουν το ύψος των κύριων συντάξεών τους ανάλογα με τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

Όσοι από τους αγρότες επιλέξουν να πληρώνουν  μειωμένες εισφορές και θελήσουν να λάβουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω εξαγοράς. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν σε άλλη ασφαλιστική κλάση από αυτή που επέλεξαν, ώστε να πάρουν υψηλότερη σύνταξη.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την εξέταση της πρότασης για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, όχι μόνο για το προνοιακό κομμάτι αλλά και για το συνταξιοδοτικό.

Επιπλέον στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα στην αγρότισσα και σε άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο και όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

Tη συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συμπληρώσει ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο οποίος θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση στο φορολογικό μέσω του μητρώου αγροτών και την κάρτα αγρότη.

Βαθαίνει το ρήγμα το αγροτικό μέτωπο

Την ίδια ώρα το χάσμα μεταξύ των μπλόκων ολοένα και μεγαλώνει.

Μετά την κατάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου από εκπροσώπους αγροτών των προτάσεων οι οποίες αποφασίστηκαν σε σύσκεψη άνω των 60 μπλόκων που έγινε την Πέλλα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της  ΕΕ στο λαιμό μας» έστειλαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και καλούν την κυβέρνηση να συζητήσει «με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου», διαμηνύοντας παράλληλα πως «πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε..».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: www.antenna.gr/news