Οι Τούρκοι δεν άφησαν το αεροπλάνο του Τσίπρα να προσγειωθεί στη Ρόδο

Μίνι κρίση με την ‘Αγκυρα λίγες ώρες πριν από το ταξίδι τού πρωθυπουργού στο Ιράν, στις 6 Φεβρουαρίου.

Η Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, κατέθεσε σχέδιο πτήσης τουπρωθυπουργικού αεροσκάφους με αναχώρηση από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και εν συνεχεία αναχώρηση για το Ιράν, μέσω Τουρκίας και Συρίας.

Η Άγκυρα, όμως, απέρριψε το σχέδιο πτήσης με το πρόσχημα πως το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, την οποία οι Τούρκοι θεωρούν αποστρατικοποιημένη.

Ζήτησαν λοιπόν από την Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και αντιπρότειναν να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος του πρωθυπουργού στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή κάπου αλλού!

Έλληνες διπλωμάτες απέτρεψαν τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει η Αθήνα νέο σχέδιο που να περιλαμβάνει την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποχώρηση και αναγνώριση από την Ελλάδα πως η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη.

Έτσι, εκπονήθηκε νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Επιλέχθηκε η διαδρομή νότια της Κύπρου και στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε και διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

ΝΔ: Υποχώρηση Τσίπρα σε παράνομη και παράλογη τουρκική απαίτηση
«Άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση» ζητά η Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας πως εάν πραγματικά ισχύουν όσα βλέπουν τα φώς της δημοσιότητας «αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην παράλογη και παράνομη απαίτηση της Τουρκίας, αλλάζοντας το αρχικό σχέδιο πτήσης. Επιπλέον, όμως,  απέκρυψε το γεγονός αυτό και δεν προέβη σε δημόσια καταγγελία.

Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση».

Η απάντηση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού
«Να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να ασκήσει αντιπολίτευση» καλεί τη Νέα Δημοκρατία το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ.

Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών.

Παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων”.

Πηγή: www.antenna.gr/news