Πράσινο φως για το Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Δύο σημαντικές συσκέψεις, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ σχετικά με το σιδηροδρομικό δίκτυο των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και ιδιαίτερα το επίκαιρο θέμα της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας.

Συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ Α. Βούρδας, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο Πρόεδρος Π. Θεοχάρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φ.

Τσαλίδης και υπηρεσιακά στελέχη, από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας ο πρόεδρος κ. Κ. Αντωνίου και ο π. δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δ.

Βερίλλης , από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων ο πρόεδρος κ. Β. Τριανταφύλλου και ο αντιπρόεδρος Κ. Τζώρτζης οι βουλευτές ν. Καρδίτσας . Π. Βράτζα και Χ. Κατσαβριά και οι βουλευτές Τρικάλων κ. Σ. Παπαδόπουλος και Χ. Σιμορέλης.

Για το μεγάλο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης και αυτοματοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας αρκετά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την συζήτηση στην ΕΡΓΟΣΕ. Υπήρξε κατάθεση προτάσεων εκ μέρους των παρευρισκομένων εκπροσώπων της δυτικής Θεσσαλίας και αναλυτική ενημέρωση από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η η ΕΡΓΟΣΕ δίνει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εργασιών στην ηλεκτροκίνηση και αυτοματοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας. Όχι μόνον υπάρχει μελετητική ετοιμότητα αλλά είναι έτοιμα και τα Τεύχη Δημοπράτησης. Το

ίδιο ισχύει και για τη μελέτη Μ.Π.Ε. μιας και υπάρχει μόνον μία ακόμα τυπική εκκρεμότητα επικαιροποίησής της και από το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Η ΕΡΓΟΣΕ είναι έτοιμη εφόσον υπάρξει η πρόσκληση ενδιαφέροντος από τη Διαχειριστική Αρχή να καταθέσει αμέσως το Τεχνικό Δελτίο και τα Τεύχη Δημοπράτησης, που όταν εγκριθούν από τη Διαχειριστική Αρχή και το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου της ηλεκτροκίνησης και της αυτοματοποίησης.

Επίσης εκφράσθηκε η βεβαιότητα ότι όλα τα έργα βελτίωσης του δικτύου έως την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ( νέες χαράξεις, διπλασιασμός της γραμμής,

ηλεκτροκίνηση και εκσυγχρονισμός ) θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, γεγονός που θα φέρει επιβάτες και εμπορεύματα της δυτικής Θεσσαλίας ποιο κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατατέθηκαν οι αναλυτικές προτάσεις που αφορούν τα δρομολόγια των τραίνων, τα προβλήματα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των ν. Καρδίτσας και Τρικάλων, τις απευθείας συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις ανταποκρίσεις στα Παλαιοφάρσαλα , την ποιότητα των τραίνων, την μεταφορά εμπορευμάτων, την δωρεάν παραχώρηση παλαιών βαγονιών κ.λ.π. και υπήρξε αναλυτική συζήτηση για κάθε ένα από τα θέματα που τέθηκαν. Από τη διοίκηση της Εταιρείας αφού δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για τη δύσκολη κατάσταση και τις ελλείψεις σε μηχανοδηγούς, προσωπικό γενικότερα και τροχαίο υλικό υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση στην κατεύθυνση να υπάρξουν βελτιώσεις μέσα, βέβαια, στο υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο.