“Ναι” της Αθήνας σε εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Θετικά απαντά στην πρόταση της γερμανοτουρκικής πρότασης για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Ελλάδα, έπειτα από ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες, διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι υπάρχει «επιτυχής εξέλιξη των συνομιλιών στο συμβούλιο υπουργών του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό με αποδοχή των Ελληνικών θέσεων, αύριο η επικύρωση».

Ωστόσο, η αποδοχή της πρότασης για νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο και όχι μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σημαίνει υποχώρηση της αρχικής ελληνικής θέσης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκελα Μέρκελ.

Μετά από συνάντηση που είχε ο Πάνος Καμμένος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έγινε γνωστό ότι, οι περιπολίες της Συμμαχίας στο Αιγαίο θα πραγματοποιούνται από μια ναυτική δύναμη που ήδη επιχειρεί στη Μεσόγειο, υπό γερμανική διοίκηση. Δηλαδή, για τέσσερα πλοία που συμμετέχουν στην SNMG 2 και προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία και τον Καναδά.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να αποκλεισθούν η Ελλάδα και η Τουρκία από την κυκλική ανάληψη της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης, για όσο καιρό διαρκεί η επιχείρηση, καθώς και να γίνει σαφές ότι το Πολεμικό Ναυτικό της καθεμίας από τις δύο χώρες θα περιπολεί τα δικά της χωρικά ύδατα. Την ίδια ώρα, τα πολεμικά σκάφη των υπόλοιπων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, θα μπορούν να κυκλοφορούν στο Αιγαίο.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε, επιπλέον, τον πλήρη σεβασμό των ορίων δικαιοδοσίας της Ελλάδας στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα υποβάλει σχέδια πτήσης για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιούν τα αεροσκάφη της.

Κατέθεσε, επίσης, την πρότασή του για εξέλιξη των επιχειρήσεων της Frontex που με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ θα επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για την επαναπροώθηση των διασωθέντων προσφύγων στα παράλια του Τουρκίας.

Η ακριβής διατύπωση της πρότασης θα γίνει σήμερα, οπότε και αναμένεται η επικύρωσή της από του Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ. Πρωτεύον για την ελληνική πλευρά είναι ο σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας μας και στην τήρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το προσφυγικό θα αποτελέσει ένα από τα θέματα συζήτησης που θα έχει ο Ντόναλντ Τουσκ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί στην Ελλάδα στα πλαίσια της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Βασικό αντικείμενο της περιοδείας του είναι οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε χθες ότι, διακρίνει «έναν πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Πηγή: antenna.gr/news