Διπλή παράταση για Νόμο Κατσέλη και «κόκκινα» δάνεια

Διπλή παράταση για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη. Η κύρια κατοικία γλιτώνει τους πλειστηριασμούς για ακόμη ένα μήνα, ενώ διευρύνεται το χρονικό περιθώριο επικαιροποίησης των δικαιολογητικών για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (3869/2010).

Βάσει της τροπολογίας, που φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, παρατείνεται μέχρι τη 15η Μαρτίου (από 15η Φεβρουαρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα) η αναστολή που αφορά στη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης από πιστωτικά ιδρύματα σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και σε εταιρίες μεταβίβασης απαιτήσεων, των εξής κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων: στεγαστικών-κύριας κατοικίας, μικρομεσαίων, καταναλωτικών και όσων έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από 1.1.2016 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος (4354/2015) ο οποίος «εγκαινίασε» τις πωλήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα άνω των 90 ημερών μεγάλα επιχειρηματικά (επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 250 εργαζόμενους) και στεγαστικά δάνεια, όχι για όσα αφορούν στην κύρια κατοικία, αλλά σε κάποιο άλλο ακίνητο του δανειολήπτη, π.χ. τα δάνεια με υποθήκη τη δεύτερη ή την εξοχική κατοικία.

Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικές πηγές, έως τις 29 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο και το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα ανοίξει και με τη «βούλα» ο δρόμος για τα distress funds στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η τροπολογία προβλέπει, ακόμη, παράταση έως και τις 30 Απριλίου για την επικαιροποίηση των δικαιολογητικών των δανειοληπτών που έχουν ήδη καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη πριν από τις 19 Αυγούστου 2015 και περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Η συγκεκριμένη παράταση κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη, καθώς οι καθυστερήσεις που καταγράφονται από τις τράπεζες στην έκδοση των βεβαιώσεων οφειλών επιβραδύνουν την αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων από το μεγάλο αριθμό υποθέσεων που διεκδικούν ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr