ΥπΟικ: «Κρατήστε όλες τις αποδείξεις»

Να κρατήσουν φέτος τις αποδείξεις μέχρι να έρθει η διάταξη που θα συνδέει το χτίσιμο του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καλεί τους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόθεση του ΥπΟικ να υπολογίζονται όλες οι δαπάνες
Το οικονομικό επιτελείο ζητά από τους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις από τις ταμειακές για δαπάνες που έγιναν με μετρητά.

Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και μέσω τραπεζών που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι μεν υποχρεωτικές, αλλά αυτό θα αρχίσει όταν ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση που τελικά δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Ομιχλώδες το τοπίο και ως προς το ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται, άγνωστο δηλαδή παραμένει αν θα υπολογίζονται και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ. Πρόθεση, ωστόσο, του υπουργείου Οικονομικών είναι να δικαιολογούνται όλα.

Η συλλογή των αποδείξεων για έξοδα που έγιναν με κάρτα, μέσω τράπεζας ή μέσω διαδικτύου δεν είναι απαραίτητη. Η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες τι ξόδεψαν ηλεκτρονικά, αρκεί η διμηνιαία ανάλυση κινήσεων που στέλνουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά στα περσινά εισοδήματα για τους άνεργους και τους φοιτητές, τα κριτήρια φορολόγησης θα αλλάξουν, ώστε να μην φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί άμεσα.