Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» της Κυβέρνησης για τους αγρότες

Συμβιβαστική λύση για το ασφαλιστικό των αγροτών προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να ανοίξουν οι δρόμοι από τα μπλόκα των τρακτέρ θα αναζητήσει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει υπό τον Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών (Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Κατρούγκαλου, Βαγγέλη Αποστόλου και Τρύφωνα Αλεξιάδη).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, οι προτάσεις που θα έρθουν στο τραπέζι αφορούν τα εξής:

Τον διαχωρισμό από τον ΟΓΑ των επιδομάτων πρόνοιας (σε τριτέκνους, πολυτέκνους και ανασφάλιστους) και τη διατήρηση της αυτονομίας του ως Οργανισμού κύριας ασφάλισης των αγροτών μέσα στο ενιαίο ταμείο.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει περίοδο χάριτος με αμετάβλητες τις σημερινές εισφορές για ένα ή δύο χρόνια και από εκεί και πέρα να αρχίσει σταδιακά η αύξησή τους ώστε να φτάσουν στο 20% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες, θα τεθεί οροφή στην επιβάρυνση.

Η κυβέρνηση θα συνδυάσει την οικονομική εξυγίανση του ΟΓΑ με την οριακή αύξηση της σημερινής αγροτικής σύνταξης των 360 ευρώ στο ύψος της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ τον μήνα).

Για το φορολογικό, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να θεσπίσει ένα οικογενειακό αφορολόγητο.

Η αρχική πρόταση είναι να θεσπιστεί όριο 7.600 ευρώ, το οποίο βέβαια θα βασίζεται και στο είδος της καλλιέργειας, αλλά και στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα.

Αντίθετα για τους «ετεροεπαγγελματίες», δηλαδή όλους όσοι έχουν άλλο κύριο επάγγελμα και πρόσθετα εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση, θα ισχύσουν τα κριτήρια που θα αυξάνουν τον συντελεστή φορολόγησης ως και το 26%, όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προαπαιτούμενο το «ναι» της τρόικας

Προαπαιτούμενο, όμως, για να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα είναι η έγκριση της τρόικας.

Τα ζητήματα αυτά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και στην ενοποίηση των κλιμάκων φορολογίας των εισοδημάτων συζητούνται απόψε στο πρώτο, εναρκτήριο της αξιολόγησης, ραντεβού των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο, Σταθάκη και Φλαμπουράρη που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα.

Πηγή: ΒΗΜΑ