Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για τη γρίπη. Νέα εγκύκλιος προς τα νοσοκομεία

Καθησυχαστικό είναι το Υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τα αυξημένα κρούσματα γρίπης που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Γίνεται ωστόσο έκκληση για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «παρά τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα».

Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Στην ίδια εγκύκλιο, δε, υπάρχει οδηγία για  έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις -δηλαδή μέσα σε 2 μέρες- κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία της Αριστοτέλους να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στη σύσκεψη, πρέπει να σημειωθεί, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.

Πηγή: stogiatro.gr