Ακυρώθηκαν τα εγκαίνια της Agrotica- Με χημικά απάντησε η αστυνομία στους αγρότες

Ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στην Θεσσαλονίκη. Επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ των περίπου 2.000 αγροτών και των δυνάμεων της αστυνομίας. Η αστυνομία απάντησε με χημικά.

Oι αγρότες προσπάθησαν να εισέλθουν στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης χωρίς εισιτήριο μετά την πληροφορία ότι ο Β. Αποστόλου δεν θα παραστεί.

Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει ηρεμήσει, ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Ι. Βελλίδης.

Η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αγροτών κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Περίπου 15.000 αγρότες συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία ΧΑΝΘ βρίσκονται επίσης οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλλά και ανθοκόμοι.

Τι δηλώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου;
«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.

Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.

Έχουμε πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.

Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».

Σημειώνεται πως τα Τέμπτη έκλεισαν στις 16:00 και θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21:00 την ίδια στιγμή που οι οργισμένοι αγρότες της Αττικής απειλούν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.
Ενεργά στον αγώνα και οι αγρότες της Αττικής
Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, οι αγρότες της Παιανίας και των Σπάτων έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη  διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό. Απειλούν πως θα αποκλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο και δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Στο πλευρό των αγροτών και οι επιστημονικοί φορείς

Στους δρόμους και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας κατά του δυσβάστακτου ασφαλιστικού.

Η ανακοίνωση για την ακύρωση των εγκαινίων:
«Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΘ – HELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016».

Πηγή: ipop.gr