Παρέμβαση στο ΣτΕ για Αχελώο

Κοινή παρέμβαση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό, στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την ερχόμενη Τετάρτη, για το φράγμα της Μεσοχώρας.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Μουζακίου Γ. Κωτσό να σημειώνει την ανάγκη της λειτουργίας του φράγματος ως υδροηλεκτρικό με σημαντικά ενεργειακά οφέλη για τη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι η κατασκευή του φράγματος κόστισε περί τα 385 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε το 2001 ενώ με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει «άμεσα» ως υδροηλεκτρικό.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, σημειώθηκε επίσης η ανάγκη στήριξης των αγροτών που κινητοποιούνται αυτές τις ημέρες όπως και των επαγγελματιών και επιστημόνων που αντιδρούν στο ασφαλιστικό. Ο κ. Κωτσός εισηγήθηκε στο σώμα να υιοθετηθεί το ψήφισμα της Επιτροπής Αγροτικών Ζητημάτων της ΚΕΔΕ ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Ντ. Διαμάντος αντιπρότεινε να υιοθετηθεί ψήφισμα που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε πρόσφατα από παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Τελικά το θέμα θα επανεξετασθεί και το ψήφισμα συμπαράστασης, ίσως να εκδοθεί και σήμερα. Νωρίτερα ο δήμαρχος Πλαστήρα Δημ. Τσαντής, με αφορμή την παρουσία δημάρχων στο μπλόκο των αγροτών στα Τέμπη ζήτησε η ΠΕΔ να εκφράζεται με μεγαλύτερη συλλογικότητα και οι παριστάμενοι συμφώνησαν να παραστούν και στα μπλόκα της Νίκαιας και των Μικροθηβών. Με τον κ. Κωτσό να διευκρινίζει πως στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των μπλόκων και πως δεν υπήρχε πρόθεση αποκλεισμού δημάρχων από την επίσκεψη στα Τέμπη.

Εκτός ημερήσιας διάταξης τέλος, ο κ. Κωτσός σημείωσε την ένσταση της ΠΕΔ στην απόφαση να δεσμευθούν 52 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για το σιδηροδρομικό δίκτυο Καλαμπάκας – Βόλου. Τονίζοντας ότι η δέσμευση του 1/3 των πόρων του ΠΕΠ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υποστήριξη άλλων περιφερειακών δράσεων αντιπροτείνοντας το ποσό να καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών. Η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κοπή της καθιερωμένης πίτας με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου να κερδίζει το φλουρί.

Πηγή: Β.Κ. (Ελευθερία)