Μειώθηκε η ζήτηση για ταξίδια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Η βρετανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους easyJet ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες του 2015 οι φόβοι για την ασφάλεια περιόρισαν τη ζήτηση για ταξίδια, ωστόσο η ανάκαμψη στις κρατήσεις και τις τιμές των εισιτηρίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις προκειμένου η εταιρία να πετύχει τις ετήσιες προβλέψεις της.

Οι επιθέσεις τον Νοέμβριο που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα στο Παρίσι, σε μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, περιόρισαν περαιτέρω τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο που είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πτήσεις από τη Βρετανία σε ένα δημοφιλή προορισμό για τους χειμερινούς μήνες.

Η easyJet, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους βάσει του αριθμού επιβατών μετά τη Ryanair, ανακοίνωσε πτώση 3,7% στα έσοδα ανά θέση σε σταθερή συναλλαγματική βάση για το τρίμηνο που τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου. Η εταιρία απέδωσε το 2% αυτής της μείωσης στην υποχώρηση της ζήτησης στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι κρατήσεις για το δεύτερό της τρίμηνο κατέγραψαν έκτοτε ουσιαστική βελτίωση στα έσοδα ανά θέση συγκριτικά με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η εταιρία, προσθέτοντας ότι επίσης βλέπει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Για την ετήσια χρήση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η easyJet είπε ότι αναμένει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της αγοράς για προ φόρων κέρδη ύψους 738 εκατ. λιρών, χάρη εν μέρει στην μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Πηγή: skai.gr