Εκπληκτικές αγιογραφίες σε υπόγεια ορθόδοξη εκκλησία στην Τουρκία (φωτο)

Ακόμα μία αρχαία ορθόδοξη εκκλησία εντοπίστηκε στην Καππαδοκία της Τουρκίας, στην κεντρική Ανατολία, με τους αρχαιολόγους που διενεργούν την ανασκαφή να μένουν εντυπωσιασμένοι από τις αγιογραφίες που ανακάλυψαν, σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από το έδαφος.

Η εκκλησία εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής και παράλληλης συντήρησης της αρχαίας πόλης, μέρος της οποίας είναι και το Κάστρο Nevsehir. Ο ναός βρέθηκε μέσα στο Κάστρο, το οποίο βρίσκεται στη μέση της πόλης, που εκτείνεται σε μια έκταση 360.000 τμ, με τους αρχαιολόγους να έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν μόλις στο ένα τρίτο της, δηλαδή στις έντεκα κεντρικές γειτονιές της.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που μετέχουν στην έρευνα, αλλά και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Hurryiet, στις αγιογραφίες φαίνονται αναπαραστάσεις του Χριστού στον ουρανό κι άλλες που τον δείχνουν να σκοτώνει κακές ψυχές.

ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ 2

Ο δήμαρχος της περιοχής δήλωσε ότι πρόκειται για αναπαραστάσεις που δεν έχουν βρεθεί ξανά, ενώ τα πρώτα αρχαιολογικά συμπεράσματα τοποθετούν την κατασκευή της εκκλησίας στον 5ο αιώνα της Ρωμαϊκής Εποχής.

Οι αγιογραφίες διασώζονται σχεδόν ακέραιες, ενώ ο ναός είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί σε ολόκληρη την Καππαδοκία.

Ο Unver σημειώνει ότι  όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία της Καπποδοκίας.

Οι τοίχοι της εκκλησίας έχουν καταρρεύσει, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά μπορούν να ανακατασκευαστούν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού, θα μπορέσουν να αποκαλυφθούν όλες οι αγιογραφίες, καθώς και το ακριβές μέγεθος και ύψους του ναού, που προς το παρόν δεν μπορεί να φανεί.

Φυσικά οι εργασίες θα πάρουν χρόνο, καθώς θα γίνονται σιγά και προσεκτικά, προς αποφυγή τυχόν ζημιών στο χώρο και τις αγιογραφίες. Οι εργασίες θα συνεχιστούν την άνοιξη, οπότε θα είναι θερμότερος ο καιρός και θα είναι λιγότερη η υγρασία.

Προς το παρόν έχει αποκαλυφθεί μόνο το μπροστινό μέρος της εκκλησίας, όπου βρέθηκαν αγιογραφίες της Σταύρωσης και της ανύψωσης του Ιησού στον παράδεισο. Υπάρχουν επίσης, αναπαραστάσεις των Αποστόλων και των Αγίων, καθώς και προφητών.

Πηγή: antenna.gr/news