Αγωνία για τα «κόκκινα» δάνεια α” κατοικίας – Τριετές «πάγωμα» ζητά η κυβέρνηση, άμεση πώληση σε funds θέλουν οι δανειστές

Να μην απελευθερωθεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης της κύριας κατοικίας σε funds επιμένει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο των Θεσμών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχουν ξεκινήσει.

Ως γνωστόν, με τον νόμο 4353 του 2015 θεσπίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ) καθώς και ποιες κατηγορίες δανείων θα μπορούν να μεταβιβάζονται από τις τράπεζες σε αυτές τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση είχε πετύχει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 να εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες και τις αναθέσεις διαχείρισης οι ακόλουθες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων:

1. Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.

2. Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας

3. Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ)

4. Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και

5. Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ωστόσο, στον νόμο που ψηφίστηκε οριζόταν πως στο μεταξύ η κυβέρνηση θα καθόριζε με νόμο το εφαρμοστικό πλαίσιο μεταβίβασης των προαναφερόμενων πέντε κατηγοριών.

Όπως αναφέρουν στην «Η» ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εστιάζονται στο χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων, στις κατηγορίες αλλά και με ποιους κανόνες θα επιτρέπεται η πώληση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στο να μην επιτρέπεται για τουλάχιστον τρία χρόνια η ανάθεση διαχείρισης και η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών συμβάσεων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης της κύριας κατοικίας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες των δανείων η κυβέρνηση κρατά «κλειστά» τα χαρτιά της για τις θέσεις που αναπτύσσει έναντι των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, εκρηκτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πιστωτικών ανοιγμάτων, των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών, αλλά κι εκείνα που δεν εξυπηρετούνται με καθυστέρηση κάτω από 90 ημέρες και είναι επίφοβα να «κοκκινίσουν», ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο αυτό, τα 60 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια. Τα 20 δισ. ευρώ εξ αυτών είναι από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 40 δισ. ευρώ από μεγαλύτερες. Τα 28 δισ. ευρώ από το σύνολο των 108 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν στην κατηγορία των καταναλωτικών και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ προέρχονται από αναδιαρθρώσεις «κακών τραπεζών».

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των χορηγήσεων για το 2015 εκτιμάται σε 50%.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν στους επιχειρηματικούς κλάδους με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόκειται για τις κλωστοϋφαντουργίες με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να ανέρχεται στο 71%, τη βιομηχανία χαρτιού και ξύλου με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι στο 63% και έπονται ο αγροτικός κλάδος (61,4%), το εμπόριο (54%) και η μεταποίηση (47,8%).