Παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος της Alpha Bank

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου, παρουσιάστηκε την Παρασκευή το λεύκωμα για την ιστορική διαδρομή της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+1,71% με τίτλο «Με λογισμό και μ’ όνειρο – Alpha Bank, 19ος  – 21ος αιώνας».

«Είμαστε εδώ, παραμένουμε στην Ελλάδα και συνεχίζουμε το έργο που άρχισε ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος πριν ενάμιση περίπου αιώνα με λογισμό και μ’ όνειρο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης, κλείνοντας το χαιρετισμό του στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ιονικής Τράπεζας, στην οδό Πεσμαζόγλου.
Ο κ. Μαντζούνης και ο καθηγητής Κώστας Κωστής έκαναν μια ιστορική επισκόπηση της διαδρομής της Alpha Bank, οι ρίζες της οποίας ευρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες.

Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε με έδρα την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της ετερόρρυθμης εταιρείας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Συχνές ήταν οι αναφορές στον παριστάμενο επίτιμο πρόεδρος της Τράπεζας Γιάννη Κωστόπουλο, που εντάχθηκε στην τράπεζα το 1963 και ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 1973 οδηγώντας την τράπεζα στην σύγχρονη εποχή, στην εξωστρέφεια και στη δυναμική επέκτασή της στα Βαλκάνια και σε καινοτόμες και πρωτοποριακές για την χώρα μας εφαρμογές.

Για την παρουσία της Alpha Bank στα Βαλκάνια, ο κ. Μαντζούνης επεσήμανε ότι θα δοθεί αγώνας για να κρατηθεί η παρουσία της στις χώρες της περιοχής, παρά τις τρέχουσες συνθήκες που έχει οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην μείωση της παρουσίας του στις γειτονικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ