Παρέλυσαν οι ανατολικές ΗΠΑ λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας

Στο έλεος σφοδρής χιονοθύελλας παραμένει μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με τουλάχιστον 19 άτομα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους. Η επονομαζόμενη χιονοθύελλα «Snowzilla» (από τη λέξη “snow” < χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Godzilla)  ενισχύθηκε το Σάββατο, παραλύοντας την Ουάσιγκτον και υποχρεώνοντας τις αρχές να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για τη δεύτερη χιονοθύελλα σε συγκέντρωση χιονιού στην ιστορία της Νέας Υόρκης, καθώς – όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) – μέχρι το μεσημέρι είχαν πέσει 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006. Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες χιονοθύελλες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσιγκτον.
Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες στο Αρκάνσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μέριλαντ και τρεις στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ φτυάριζαν το χιόνι. Ακόμη δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στη Βιρτζίνια.

Στην ακτή του Νιού Τζέρζι, μια περιοχή που είχε πληγεί σοβαρά το 2012 από την υπερκαταιγίδα Σάντι, η θύελλα προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές παραλιακές κοινότητες.

Αφού κάλυψε στη διάρκεια της νύκτας την περιοχή της Ουάσιγκτον μ’ ένα στρώμα χιονιού 60 εκατοστών, η ένταση της χιονοθύελλας ενισχύθηκε αναπάντεχα καθώς στράφηκε προς βορρά και κατευθύνθηκε προς τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η χιονοθύελλα συνεχίσθηκε σε όλη τη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη της Νέας Υόρκης, το βόρειο Νιού Τζέρζι και το δυτικό Λονγκ Άιλαντ αναμένονται συγκεντρώσεις χιονιού 61 έως 76 εκατοστά, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 64 χλμ/ώρα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρζι.

Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. «Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μάριελ Μπόουζερ.

Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατ  και άλλες 3.300 ματαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Το ρεκόρ χιονόπτωσης των 71,1 εκατοστών στην Ουάσιγκτον είχε καταγραφεί το 1922 και η ισχυρότερη πρόσφατη χιονόπτωση ήταν το 2010 με 45,2 εκατοστά.

Πηγή: reuters