Ντράγκι: Σημαντική η πρόοδος της Αθήνας

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από το Νταβός, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη χρηματοοικονoμική νομοθεσία, ενώ τόνισε οτι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο.

Είπε επίσης ότι η Τράπεζα έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και είναι αποφασισμένη και πρόθυμη να ενεργήσει προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Έχουμε πολλά εργαλεία…και ιδιαίτερα έχουμε την αποφασιστικότητα και την προθυμία και την ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για να δράσουμε και να αναπτύξουμε αυτά τα εργαλεία», δήλωσε ο Ντράγκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ακόμη πως οι διαφορετικές νομισματικές πολιτικές σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη αντανακλούν διαφορετικές καταστάσεις στις οικονομίες. Όπως πρόσθεσε, παράγοντες που θα οδηγήσουν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη είναι η νομισματική πολιτική, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και η ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική.

Ο Μάριο Ντράγκι σχολίασε πως η Fed εκτέλεσε άψογα τη μεταστροφή προς τη σύσφιξη, συμπληρώνοντας ότι οι νομισματικές πολιτικές των δύο περιοχών θα βρίσκονται σε αποκλίνοντα μονοπάτια για κάποιο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, είπε πως αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ευρώπη, όμως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς το πόσο θα χρειαστεί για να μετατραπεί η πρόκληση σε ευκαιρία.