300 εκατ. ευρώ κοστίζει στην Ελλάδα το προσφυγικό

Στα 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 0,17% του ΑΕΠ, εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος του προσφυγικού στην Ελλάδα, όπως αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που παρουσιάστηκε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η Σουηδία επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., καθώς υπολογίζεται ότι το προσφυγικό αντιμετωπίζεται με το 0,5% του ΑΕΠ. Ακολουθούν η Δανία με 0,47% του ΑΕΠ ενώ οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 0,20% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων θα ωφελήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, με προϋπόθεση φυσικά η διαδικασία αυτή να γίνει ταχύτατα.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να άρουν τα εμπόδια στην πρόσβαση των προσφύγων στην αγορά εργασίας» τονίζει το Ταμείο, και εξηγεί ότι αυτό έχει διπλή αξία. «Αφενός θα συρρικνωθεί ο κίνδυνος της κοινωνικής τους περιθωριοποίησης και αφετέρου θα συνεισφέρει τα μέγιστα στα Δημόσια ταμεία».

Την ίδια ώρα, το Ταμείο εκτιμά ότι οι χώρες υποδοχής των προσφύγων θα σημειώσουν μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη λόγω της αύξησης των δαπανών.

Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με το Ταμείο, συνίσταται στην πιθανότητα οι προσφυγικοί πληθυσμοί να παραμείνουν εκτός αγοράς εργασίας, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στη λειτουργία του κράτους, όσο και στα δημόσια οικονομικά.

Πηγή: ethnos.gr