«Εκπτώσεις» στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων

Με μέτρο το ύψος των εισφορών – για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη – που καταβάλλουν οι μισθωτοί στο ΙΚΑ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτόν θα επανακαθορίσουν τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αλλά και των επιστημονικών επαγγελμάτων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών κ.ά).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει απορριφθεί η οριζόντια επιβολή του μέτρου καταβολής εισφορών 20% ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και εξετάζονται οι εξής εναλλακτικές λύσεις:

1. Για τους νέους επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) να καθιερωθεί μια χαμηλότερη κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες (από 0 ως 3 ή 5 χρόνια).
Για αυτή την κατηγορία αναμένεται να τεθεί το όριο των 468 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ (από 117 ευρώ). Η ίδια ελάφρυνση εξετάζεται να ισχύσει και για όσους ανεξάρτητα απασχολουμένους αποφασίζουν να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να ξεκινήσουν από το μηδέν μια νέα σταδιοδρομία.
2. Για τα υψηλότερα εισοδήματα αναμένεται να τεθεί πλαφόν ανάλογα με το εισόδημα.

Οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν για εισοδήματα 20.000 ως 35.000 ευρώ η οροφή να οριστεί στο 45%, από 35.000 ως 50.000 ευρώ στο 50%, από 50.000 ως 65.000 ευρώ στο 55% και στα υψηλότερα εισοδήματα από 60% ως 65%.
Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο τετραπλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468 ευρώ).

3. Θα επανεκτιμηθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δικηγόρους και για άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα το ποσοστό 6,95% για την περίθαλψη, το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.

Με το νέο σύστημα ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ τον μήνα για υγειονομική περίθαλψη από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα

Οπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζει η Εφορία για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Η πρόταση νόμου προβλέπει τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αντιδράσεις

Αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σε κοινή συνέντευξή τους θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους επί του Ασφαλιστικού και τα αιτήματά τους και εν συνεχεία θα καθορίσουν τη στάση τους και το πρόγραμμα κινητοποιήσεών τους.

Πηγή: tovima.gr