“Πυρετός” αλλαγών στην Νέα Δημοκρατία

Την ενότητα της παράταξης και την αλλαγή της προσπαθεί να κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις πρώτες ώρες μετά την εκλογή του στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας. Βασικό «εργαλείο» του τα ανοίγματα σε όλες τις τάσεις των βουλευτών, ακόμα και σε αυτούς που δεν ανήκαν στη σφαίρα επιρροής του.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναλαμβάνει εκπρόσωπος του κόμματος, θέση την οποία κατείχε για λίγους μήνες το 2009. Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις 14:00, θα ψηφιστεί ο γραμματέας της, με την πρόταση να είναι για τον Κώστα Τσιάρα, στέλεχος το οποίο θεωρείται ότι έχει «ανοικτούς διαύλους» με τους Κώστα Καραμανλή και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η θέση του γραμματέα θα πληρωθεί στο συνέδριο του κόμματος, την Άνοιξη και μέχρι τότε παραμένει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά με αναπληρωτή του πλέον τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε συζητηθεί για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αναλαμβάνει, ωστόσο, τον ρόλο αυτόν, έχοντας να λύσει δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα οργανωτικά και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, πρέπει να «εδραιωθεί» το ενδιαφέρον των χιλιάδων που προσήλθαν στις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών, αλλά και να γίνει η ΝΔ πόλος έλξης ξανά.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρώτος ο Νίκος Δένδιας, ο Γιάννης Βρούτσης και η νεαρή Νίκη Κεραμέως.

Σχετικά με τους αναπληρωτές του Κ.Τσιάρα, οι προτάσεις του Κ.Μητσοτάκη είναι οι Κωνσταντίνος Βλάσης (βουλευτής Αρκαδίας), Στέργιος Γιαννάκης (βουλευτής Πρέβεζας), Αθανάσιος Καββαδάς (βουλευτής Λευκάδας), Ανδρέας Κατσανιώτης (βουλευτής Αχαΐας) και Χρήστος Μπουκώρος (βουλευτής Μαγνησίας).

Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες, αλλά και όσες αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες (αντιπρόεδροι, τομεάρχες, συντονιστές, κτλ.) είναι αποτέλεσμα του μπαράζ επαφών που είχε και θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ με στελέχη και βουλευτές του κόμματος. Ενδεικτικές είναι οι συναντήσεις με τους πρώην Πρωθυπουργούς , Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με την Ντόρα Μπακογιάννη και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Τα προβλήματα που «ψάχνουν» λύση
Δεν είναι μόνο ο στόχος της ενότητας που απασχολεί την ηγεσία του κόμματος, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη οργανωτική και οικονομική του κατάσταση. Πρωτεύον ζήτημα είναι η λύση του οικονομικού προβλήματος της παράταξης, των άδειων ταμείων, των υψηλών οφειλών, το απλήρωτο προσωπικό, τους προμηθευτές και την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Συγγρού, όπως και τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση.
Το ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης του κόμματος, που βασική προϋπόθεση έχει τη μετακόμιση των γραφείων σε οικονομικότερο κτήριο, αλλά και τη δραστική μείωση του προσωπικού, μαζί με το θέμα της οργανωτικής αναδιάρθρωσης της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσουν δύο από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο..

Οι δύο αντιπρόεδροι
Με δύο αντιπροέδρου με σημαντικές πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ τους φαίνεται πως θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις.

Παρά τις αρχικές ενστάσεις του στενού περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ, το σενάριο των δύο αντιπροέδρων παραμένει, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ως κίνηση αναγνώρισης της συμβολής του Άδωνη Γεωργιάδη, συνομιλητές του οποίου σημειώνουν ότι, θα αποτελέσει σημείο «εξισορρόπησης» στα σχεδιαζόμενα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον μεταρρυθμιστικό και κεντρώο χώρο.

Για τη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου επελέγη ένα πρόσωπο χαμηλού προφίλ, μετριοπαθούς και προοδευτικού χαρακτήρα, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι δύο αντιπρόεδροι θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο στα κομματικά δρώμενα, κυρίως όσο αφορά στον προγραμματικό λόγο του κόμματος.

Ο ρόλος που θα αποκτήσει στο κόμμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε χθες λόγο για «αλλαγή σελίδας στη ΝΔ»,  υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται «στο πλευρό του Κυριάκου», θα διευκρινιστεί σύντομα.

Προβληματισμός υπάρχει για τη στάση της νέας ηγεσίας απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση αυτήν ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί με θετικό λόγια. Ο ρόλος που θα αποκτήσει ο ανθυποψήφιος στη μάχη για τη διεκδίκηση της αρχηγίας δεν αποκλείεται να ξεκαθαριστεί σήμερα.

Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ολοκληρωθούν με την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη.

Πηγή: antenna.gr/news