Συστάσεις σε Τουρκία για το μεταναστευτικό

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του στην Άγκυρα προέτρεψε την Τουρκία να κάνει περισσότερα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλοί. Στην Ελλάδα φθάνουν μεταξύ 2.000 και 3.000 άτομα κάθε ημέρα. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον Euobserver, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκαν Ομπζκιρ.

Ο κ. Tίμερμανς πίεσε, επίσης, την Άγκυρα να επιταχύνει την παροχή εκπαιδευτικών και ιατρικών υπηρεσιών για τους Σύριους και ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών, αναφέρει ο Eurobserver.

Σχετικά με τη χρηματοδότη της Τουρκίας με το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, όπως αποφασίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι πόροι αυτοί δεν έχουν καταβληθεί ακόμη. Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, μια επαφή στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στον EUobserver ότι η μεταφορά των κονδυλίων θα πραγματοποιηθεί μόλις έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αναγκών, χωρίς να προσδιορίσει σχετικό χρονικό ορίζοντα.