Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος του κάμπου

Σε αναζήτηση κοινής ημερομηνίας που θα «στεγάσει» τις αντιδράσεις ολόκληρου του αγροτικού κόσμου ενάντια στα προωθούμενα μέτρα βρίσκονται οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, με τις προκαταρκτικές συσκέψεις να φουντώνουν από άκρο εις άκρο της χώρας, δίνοντας τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση για το μέγεθος της αντίδρασης που έρχεται.

Έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, ώστε να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 14 Ιανουαρίου για την Πανελλαδική Συνάντηση Αγροτών και Επιτροπών Αγώνα με πρόταση για πανελλαδική κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και σε σημαντικούς κόμβους.

Ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων ορίστηκε μεταξύ 18-20 Ιανουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Πλατυκάμπου πλήθος αγροτών και εκπροσώπων τους σε Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες με την Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας. Συντονιστής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τάχθηκε, όπως και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, υπέρ των δυναμικών μορφών αγώνα, της μαζικής συμμετοχής, του ενωτικού πνεύματος, του μεστού λόγου στην διατύπωση προτάσεων-λύσεων και της σωστής διαχείρισης των μπλόκων.

Πρόταση για δημιουργία τεσσάρων μπλόκων στον νομό Λάρισας κατέθεσε ο τ. πρόεδρος Πλατυκάμπου Φάνης Μπανές, γνωστός για τους αγώνες δεκαετιών στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο χαρτί των αγροτών, γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή τους.

Τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αναίμακτη επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, τις εισηγήσεις στους αρμοδίους, αλλά και την επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων Κώστας Σπανούλης. Ας σκεφτούν καλά πριν πράξουν οι ιθύνοντες, τόνισε ο κ. Σπανούλης, πριν τα Ταμεία στεγνώσουν, ερημώσει η ύπαιθρος, 120 παρεμφερή επαγγέλματα, που άμεσα ή έμεσα αποκτούν εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα, καταστραφούν. Εκτός αν υπάρχει σχέδιο:

1.    Tα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που φέρνουν τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται να μηδενιστούν και την θέση τους να πάρουν εισαγόμενα που θα πωλούνται έως και 10πλάσια τιμή.

2.    Να προωθηθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.

3.    Να συγκεντρωθεί η γη σε χέρια λίγων.

Την αναμέτρηση των δυνάμεών τους ανά περιοχή ζήτησαν οι αγρότες, που βλέποντας την μαζικότητα και τον αγωνιστικό παλμό της συγκέντρωσης, αποφάσισαν να δηλώσουν το μέγεθος το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί στον Σκαραβαίο Γαλήνης για να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

 

Πηγή: agronews.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!