Σεισμολογικός Σταθμός στον Τύρναβο

Έναν σύγχρονο ψηφιακό Σεισμολογικό Σταθμό εγκατέστησε το εργαστήριο Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους χώρους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών στον Τύρναβο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο σεισμογράφος και ο συνολικός εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και το σεισμόμετρο είναι υψηλής ευαισθησίας.

Ο Σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ήδη και είναι καταχωρισμένος στα διεθνή κέντρα με τον κωδικό TYRN (http://www.isc.ac.uk/cgi-bin/stations?stacode=TYRN), καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του ελλαδικού χώρου. Παράλληλα είναι συνδεδεμένος, με ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και τους άλλους φορείς του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της χώρας μας, και κατ’ επέκταση και με τα Ευρωπαϊκά Σεισμολογικά Δίκτυα και κέντρα συλλογής δεδομένων.
Οι καταγραφές του είναι ήδη προσβάσιμες από όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, ενώ σύντομα θα είναι επίσης προσβάσιμες και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου.

Επιπλέον, πλεονέκτημά του είναι ότι θα καταγράφει ακόμη και μη αισθητούς, πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, και θα συμβάλλει στη μελέτη της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως έκθεμα αλλά και εκπαιδευτικό υλικό/μέσο στο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών, εξυπηρετώντας έτσι τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς του στόχους.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία