Παρέμβαση Βρυξελλών για το Ασφαλιστικό

Την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος υπογραμμίζουν, όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών.

Κύκλοι  προσκείμενοι στην ηγεσία της Επιτροπής, τονίζουν ότι είναι κοινή η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους.

Τονίζουν ότι η ουσιώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία είναι ότι στις τρεις τελευταίες χώρες υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης σε σχέση με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που συμφώνησαν με τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι παράγοντες, γράφουν Τα Νέα, ανέφεραν ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν πως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού θα υπάρξει στη Βουλή μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αναμόρφωσής του, ανάλογη προς αυτήν που υπήρξε το 2015 σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, αρχής γενομένης από την έγκριση της νέας συμφωνίας που συνήφθη τον Αύγουστο ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται κυρίως προς τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Ως προς τα δύο τελευταία, παρά τις όποιες αναστολές υπάρχουν στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας των Μνημονίων, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμα και συνεπώς η ανάγκη μεταρρύθμισής τους είναι επιτακτική, σημειώνει η εφημερίδα..

Σε ο,τι αφορά τη ΝΔ, δίαυλος για την άσκηση πιέσεων είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πιέσεις που έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές κατά το τελευταίο συνέδριο του ΕΛΚ όταν η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόεδρο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα παλαιότερα και σχετικώς ισχυρότερα κόμματα του συντηρητικού χώρου.

Την ίδια ώρα η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη της στο real.gr, απευθύνει πρόσκληση διαλόγου σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τους ακούσει. Ας αρθρώσουν επιτέλους πολιτικό λόγο. Ας διατυπώσουν τις προτάσεις τους» αναφέρει, ενώ ζητά από την αντιπολίτευση να καταθέσει εναλλακτική πρόταση εφόσον απορρίπτει το πλαίσιο μεταρρύθμισης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Καταλογίζει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αμηχανία και μικροπολιτική, αναφορικά με τη στάση τους στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Πηγή: antenna.gr/news