Αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών – Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Αλλαγές έρχονται με τη νέα χρονιά και στη φορολόγηση των αγροτών. Προβλέπονται αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου και στον συντελεστή φορολόγησης αλλά και τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ οι αγρότες προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στον σκληρό πυρήνα των προαπαιτούμενων βρίσκονται: Προκαταβολή φόρου 55% για το 2015 με αύξηση στο 75% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 100% για το 2017, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 20% για το 2016 και στο 26% από το 2017, κατάργηση επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ στο πλαίσιο της εξομοίωσής τους με αυτές του ΙΚΑ.

Η ελληνική πλευρά για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στην πρωτογενή παραγωγή θα επιμείνει στη θέσπιση αφορολόγητου ορίου. Επιπλέον σε μια προσπάθεια τα βάρη να κατανεμηθούν δίκαια επιδιώκει διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγαλματίες ώστε να είναι ευνοϊκότερη η φορολογική μεταχείριση των ανθρώπων του μόχθου.

Παράλληλα θα διεκδικηθεί να αναγνωρίζονται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων προκειμένου το φορολογητέο εισόδημα να είναι μικρότερο.

Οι αγρότες έχουν προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα ζητώντας να μην υπάρξουν αλλαγές στα κεκτημένα τους.

Πηγή: www.ert.gr