Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία φέρνει το νέο έτος

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα φέρει ο νέος χρόνος, ώστε να πληρώνουν όλοι στο μέτρο που τους αναλογεί. Το αφορολόγητο θα συνδεθεί με το πλαστικό χρήμα, ενώ, αυτό που περιμένουν όλοι, στους σχεδιασμούς είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Να δούμε λοιπόν τί θα σηματοδοτήσει για τους φορολογούμενους το 2016.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ χωρίς όμως να επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Για τα εισοδήματα του 2016 το οικονομικό επιτελείο εξετάζει φορολόγηση από όλες τις πηγές αθροιστικά με μία ενιαία και προοδευτική κλίμακα. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται έως τον Μάρτιο.
Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης «οι αλλαγές θα οδεύουν σε μια φορολογική σταθερότητα και όχι σε μια διαρκή αλλαγή του φορολογικού πλαισίου.Θθα ξεκινήσουμε με αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με μια νέα κλίμακα που θα κατανείμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά. θα επανεξετάσουμε και τα θέματα των τεκμηρίων»

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Σε κάθε περίπτωση φουσκωμένα θα είναι τα επόμενα εκκαθαριστικά για όσα φυσικά πρόσωπα το 2015 δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης έκτακτης εισφοράς από την αρχή του 2015.

Αφορολόγητο

Με πλαστικό χρήμα θα χτίζεται εφ” εξής. Για την έκπτωση των 9.550 ευρώ η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής. Η σχετική διάταξη θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξιάδης στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Θα δώσουμε κίνητρα χωρίς όμως υπερβολές για ανθρώπους ηλικιωμένους ή σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε ΑΤΜ» σημειώνει.

Στο μέτωπο των ακινήτων

Ο νέος χρόνος φέρνει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιστροφή στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Σενάριο υπάρχει και για θέσπιση αφορολόγητου ορίου 20.000-50.000 ευρώ που δεν θα επηρεάζει όμως τον εισπρακτικό στόχο των 2,650 δισ. ευρώ.

Για τα ενοίκια προβλέπεται αύξηση των συντελεστών από το 11 στο 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

Αναφορικά στις αντικειμενικές αξίες Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα φέρνει αυξήσεις άπό 5%-10% σε περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές ζώνης και μειώσεις έως και 20% σε περιοχές με κατακόρυφη πτώση των εμπορικών τιμών. Θα ισχύουν μέχρι τις ερχές του 2017.

Φοροαπαλλαγές

Και οι 716 που σήμερα κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως θα περάσουν από κόσκινο. Κάποιες θα καταργηθούν, κάποιες θα παραμείνουν.

Νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων

Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται το ποσό του φόρου να εξαρτάται από το έτος που αυτά αποκτήθηκαν και με βάση την κλίμακα που ίσχυε. Σχεδιάζονται εκπτώσεις επί του φόρου για όσους επενδύσουν τα χρήματα, αγοράσουν ακίνητο, τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ομόλογα. Το πλαίσιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα μαζί με τις διατάξεις για την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου.

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 55 ανεβαίνει στο 75%
για τα εισοδήματα του 2015. Στο 100% εκτοξεύεται για τα εισοδήματα του 2016.
Προκαταβολή φόρου 75% από 55 θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και οι αγρότες.
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει και αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20%.

Επιχειρήσεις

Στο 29 από 26% ανεβαίνει ο συντελεστής φόρου επί των κερδών.

Επιδίωξη του υπουργείου οικονομικών είναι η υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 15 να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι έτοιμο. «Αν καθυστερήσουν οι φορείς να δώσουν τις βεβαιώσεις θα αναλάβουν και την ευθύνη εγώ θα βγω και θα πω δημόσια ποιοι είναι οι φορείς που καθυστερούν», σημείωσε.

Από μηδενική βάση θα επανεξεταστεί και η φορολόγηση των αυτοκινήτων. Από τα τέλη ταξινόμησης έως τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία δεν αποκλείεται να συνδεθούν με τα χιλιόμετρα μέσω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Από την 1η Ιουνίου καταργείται και το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.

Πηγή: www.ert.gr