Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από… τυρί!

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τυρί θα μπορούσε να είναι η πλοκή ενός κόμικ του Αστερίξ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό ακριβώς συμβαίνει σε μια νέα μονάδα στις γαλλικές Άλπεις.

Ένα υποπροϊόν του τυριού Beaufort, αποβουτυρωμένος ορός γάλακτος, μετατρέπεται σε βιοαέριο, ένα μείγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, σε ένα εργοστάσιο στο Albertville, στη Σαβοΐα. Βακτήρια προστίθενται στον ορό γάλακτος για την παραγωγή του φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην εταιρεία ενέργειας EDF. «Ο ορός γάλακτος είναι τα καύσιμα μας», δήλωσε ο François Decker από τη Valbio, την εταιρεία που σχεδίασε και κατασκεύασε το σταθμό παραγωγής ενέργειας, ο οποίος άνοιξε τον Οκτώβριο. «Είναι απλά το ίδιο συστατικό με αυτό που υπάρχει στο γιαούρτι», προσθέτει.

Αφού το πλήρες γάλα χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί το τυρί Beaufort, απομένει ο ορός του γάλακτος και της κρέμας. Η κρέμα χρησιμοποιείται για να παραχθεί το τυρί ricotta, το βούτυρο και η σκόνη πρωτεΐνης, η οποία χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Το τυρόγαλο που απομένει στη συνέχεια τοποθετείται σε μια δεξαμενή με βακτήρια, όπου η φυσική ζύμωση παράγει μεθάνιο με τον ίδιο τρόπο που το αέριο παράγεται και στο στομάχι της αγελάδας.

Το αέριο στη συνέχεια τροφοδοτείται μέσω ενός κινητήρα που θερμαίνει το νερό στους 90 βαθμούς Κελσίου και παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το εν λόγω εργοστάσιο θα παράγει περίπου 2,8 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως, αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες μια κοινότητας 1.500 ατόμων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Decker, στην εφημερίδα Le Parisien.

Δεν είναι το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το τυρί, σύμφωνα με την Telegraph, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα. Η Valbio έχτισε το πρώτο πρωτότυπο εργοστάσιο της πριν από 10 χρόνια δίπλα σε μια μονή, όπου οι μοναχοί έφτιαχναν τυρί από τον 12ο αιώνα. Από τότε, έχουν φτιαχτεί περίπου 20 ακόμη μονάδες μικρής κλίμακας στη Γαλλία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον Καναδά. Περισσότερες μονάδες σχεδιάζονται στην Αυστραλία, την Ιταλία, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Πηγή: newsbeast.gr