Κρίσιμες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα για προσφυγικό, εθνικά

Με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της τακτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μια συγκυρία έντονης κινητικότητας στο προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς υποδέχεται τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Νίκολα Ποπόφσκι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός ΥΠΕΞ των Σκοπίων μετά από 15 χρόνια.

– Τσίπρας στους FT: H Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει «μαύρο κουτί» για πρόσφυγες

Η συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου πραγματοποιείται στο περιθώριο της έντονης διπλωματικής προσπάθειας την οποία κατέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση για να μην υιοθετηθεί από το Συμβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για την κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή καθώς διαφωνούσε με τις παραγράφους που προέβλεπαν ότι η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να δρα, παρακάμπτοντας τη βούληση των κρατών μελών.

Η πρόταση αυτή, στην οποία συμφωνούν Γαλλία και Γερμανία, δεν θα παρουσιαστεί τελικά στο συμβούλιο Υπουργών καθώς αντιδρούν και άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, στην Αθήνα ωστόσο γνωρίζουν πως δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το κλίμα είναι τεταμένο. Πέραν τούτου, η Αθήνα είναι ενοχλημένη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για έλεγχο των προσφυγικών ροών δεν υλοποιείται από την πλευρά της Γείτονος.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό που διαπιστώνεται είναι όχι μόνον ότι το προσφυγικό ρεύμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά πιθανολογείται ότι στη γειτονική χώρα γίνεται επιλογή των προσφύγων και μεταναστών που διακινούνται, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά η εισροή Μαροκινών μεταναστών.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις που έκανε χθες στη Χίο, «θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία» και ότι είναι «υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές».

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου μάλιστα, αυτό θα είναι το κύριο αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, όπου ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί και το σύνολο των διμερών θεμάτων.

Ειδικά σε ότι αφορά το προσφυγικό πάντως, η Αθήνα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και δεν είναι τυχαίο που ο κ. Τσίπρας, χθες ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη μετεγκατάσταση.

Ταυτόχρονα με τις κρίσιμες συναντήσεις του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι. Η επίσκεψη γίνεται μια μέρα μετά τη συνέντευξη του Σκοπιανού Πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατόν και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε την λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι”, είπε ο κ. Γκρουέφσκι στον Guardian.

Εκ των υστέρων βέβαια, ο κ. Γκρουέφσκι αντέδρασε στον τρόπο παρουσίασης του θέματος από την εφημερίδα και έκανε λόγο για προβοκάτσια. Πάντως και ο κ. Ποπόσκι σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας.

Της επίσκεψης Πόποσκι είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο.

Η ατζέντα περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Ωστόσο το μείζον ζήτημα στη συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να είναι τα διμερή ή το θέμα του ονόματος αλλά το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι να αναθεωρήσει την πολιτική του φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει τον διαχωρισμό και την επιλογή των προσφύγων με βάση την εθνικότητάς τους, που κάνει η γειτονική χώρα.

Πηγή: real.gr