Λάρισα: Κονδύλη 65 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Το ποσόν των 65 εκ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας την περίοδο 2014-2020 για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην συγκεκριμένη Περιφέρεια, ενώ θα διατεθούν και επιπλέον 5 εκ ευρώ για δράσεις απασχόλησης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο πανθεσσαλικής ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό στην Λάρισα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ Κωτσός, καθώς και δήμαρχοι ή εκπρόσωποι δημάρχων από όλη την Περιφέρεια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αγοραστός, στόχος δεν είναι μόνον η αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος μέσω διανομής τροφίμων, αλλά να υπάρξουν και εκείνες οι ανάσες προόδου που θα δώσουν την δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τρία υπουργεία, (Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Υγείας) για τη χάραξη του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας παράλληλα με το Περιφερειακό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας.

«Έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εμπροσθοβαρής κατανομή των χρημάτων στην πρώτη τριετία και στην επόμενη τα χρήματα πρόκειται να δοθούν μέσα από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρων Κοινότητας: Ένα περιφερειακό γραφείο διαμεσολάβησης με συντονιστικό ρόλο, τέσσερα κέντρα διαμεσολάβησης στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας, με διευρυμένο ρόλο ως προς τη λειτουργία τους, καθώς και για κάλυψη ειδικών αναγκών όλων των περιοχών-δήμων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, 21 τοπικά κέντρα διαμεσολάβησης, ένα σε κάθε δήμο.

Προβλέπεται επίσης η λειτουργική σύνδεση όλων αυτών των δομών και η υποχρεωτική ένταξη σε περιφερειακή ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης δεδομένων, για την παρακολούθηση της πορείας του Σχεδίου, εξαγωγή συμπερασμάτων, δεικτών κ.α. αλλά και για την οριζόντια υποστήριξη δομών, με αρμοδιότητα στο περιφερειακό γραφείο.