Στην Βουλή “δοκιμάζεται” η κυβέρνηση

Τα «καυτά» θέματα του Ασφαλιστικού, της φορολόγησης των αγροτών και τους φορολογικού νομοσχεδίου, έχουν μετατεθεί για τον επόμενο μήνα και η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου σήμερα το βράδυ, θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού βέβαιη, καθώς δεν έχουν εκφραστεί από κανέναν από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης δείγματα πιθανής διαφοροποίησης. Έχει, βέβαια, προηγηθεί κύκλος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές του κόμματός του, ενώ αισθητή είναι η «εγρήγορση» για να εντοπισθούν τυχόν ενδοιασμοί.

Με τη σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των «δύσκολων» σημείων της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου,πριν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κληθούν να «πέσουν» στα βαθιά των σκληρών δεσμεύσεων. Για ομαλοποίηση του κλίματος μεταξύ των βουλευτών, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα περιέχονται μέτρα που θα αφορούν στην ένταξη των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, μέτρο που θα αφορά και σε μετανάστες με άδεια παραμονής, τα «ΚΕΠ των φτωχών», στα οποία θα εξυπηρετούνται πολίτες προερχόμενοι από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, η παράταση των καρτών σίτισης, των συσσιτίων απόρων, νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αποποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, μεταξύ άλλων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, μέσω της νομοθέτησης του «παράλληλου προγράμματος», είναι να δοθούν στους βουλευτές επιχειρήματα, ώστε να μην βρίσκονται σε «δύσκολη θέση», εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων, όταν συνομιλούν με την κοινωνία.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς», αιτιολογώντας τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε δε ότι, πρέπει να «δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για την αναδιανομή».

Στο σχέδιο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, πάνω στο οποίο θα καθοριστεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Συνέδριό του, το οποίο ορίστηκε για τον Απρίλιο, απορρίφθηκε στην ουσία το σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, το οποίο χαρακτηρίστηκε «κατασκευασμένο από διάφορα κέντρα». Επισημαίνεται δε ότι, αυτά τα σενάρια έπεσαν στο κενό, αφού «είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στον νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».

Στην ουσία, τίθεται ως προϋπόθεσης για οποιαδήποτε συνεργασία ή συναίνεση, η «βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου». Για την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, αναφέρθηκε ότι επιδίδονται σε φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ενώ τονίζεται για την Ένωση Κεντρώων ότι, η εκλογικής της βάση έχει ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά και πως η ανάγκη για πολιτική της επιβίωση καθιστά το κόμμα αυτό απρόβλεπτο και οι πολιτικές της θέσεις συνιστούν δημαγωγικό συνονθύλευμα.

Την ίδια ώρα, οι «53» επανεμφανίζονται, παρουσιάζοντας τη δική τους πρόταση για τον  «Αριστερό δρόμο στον καιρό της κρίσης». Η εκδήλωση με τον ομώνυμο τίτλο θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 19:00, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ.

Υψηλοί τόνοι στις τοποθετήσεις των εισηγητών
“Καλά νέα” χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, που υποστήριξε ότι στο θέμα των κόκκινων δανείων, παρέχεται επαρκής προστασία στους δανειολήπτες, και επίσης πως παρέχεται επαρκής ρευστότητα στα τραπεζικά ιδρύματα.

“Είστε φιλελεύθεροι στα κόκκινα δάνεια και κομμουνιστές στους υπαλλήλους», είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε ότι με το νέο μισθολόγιο υπάρχουν αυξήσεις μισθών, οι οποίες αφορούν γενικές γραμματείες υπουργείων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει χωρίς λόγο το διαχειριστικό κόστος του ΕΣΠΑ, και έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία δυο επιτελικών ομάδων στο υπουργείο Εργασίας, επειδή -όπως υποστήριξε- υπάρχουν προβλήματα της σχέσεις της κ. Αντωνοπούλου με την κ. Φωτίου.

Με αναφορά στην αντιπαράθεση που είχαν οι κκ Σταθάκης και Χατζηδάκης νωρίτερα, ξεκίνησε την ομιλία του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, λέγοντας ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης δεν του θυμίζει Κάφκα ή Μόντι Πάιθονς αλλά την ελληνική ταινία “Ξύπνα Βασίλη”, «που σε κάποιο σημείο οι αριστεροί που κέρδισαν το λαχείο έχουν γίνει οι δεξιότεροι και καπιταλιστικότεροι όλων» κι έχουν καλέσει στο σπίτι τους τον ποιητή Φανφάρα, … «και καταλήγει κάποια στιγμή ο τρελός ο Βασίλης να τους λέει “Και το μυαλό είναι θολό, πωπωπω, πωπωπω!”». «Έτσι και η κυβέρνηση, λέει τώρα τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε πριν από λίγο καιρό και προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι έχει δίκιο», συνέχισε ο κ. Παναγιώταρος, ενώ αναφέρθηκε και σε ιστορικά γεγονότα, κάνοντας λόγο για διώξεις Ελλήνων από το σοβιετικό καθεστώς, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.

Για κουτσαβάκηδες της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που «κοιμούνται και ξυπνάνε με μίσος για το ΚΚΕ και βλέπουν Στάλιν ως εφιάλτες». «Με το φόβο μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχουν» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το χαρακτήρισε ως «εργαλείο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει βγει στο κλαρί γιατί διεκδικεί την πατρότητα αυτής της πολιτικής».

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση από το 1827. Και το μόνο χειρότερο στη χώρα από αυτή την κυβέρνησή σας είναι δυστυχώς η αντιπολίτευση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα της χώρας χρεοκόπησε» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση, ότι δίνουν νέα εργαλεία εκβιασμού στις τράπεζες και επιτρέπουν τη διαφθορά.

Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια εξέφρασε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και υποστήριξε ότι εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα γίνουν αντικείμενο εκβιασμού από τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν. Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα για να εξυπηρετήσουν την ιδιωτική τους πελατεία.

Βενιζέλος: «Εικονική» η προστασία των δανειοληπτών
«Εικονική» και «προσωρινή» χαρακτήρισε την προστασία των δανειοληπτών, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «υποτάχθηκε πλήρως στις επιταγές των δανειστών».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αν δεν υπάρξουν νέες ρυθμίσεις, τότε, στις 15 Φεβρουαρίου θα αρθεί κάθε προστασία για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, για τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και για τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου» και προσέθεσε ότι αντί για ελάφρυνση έχουμε πολλαπλασιασμό των μηχανισμών διεκδίκησης.

Ζήτησε επίσης από την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον οφειλέτη, που προβλέπονται από το νόμο 3869/ 2010, δεν θίγονται λόγω της ανάθεσης της διαχείρισης ή της μεταβίβασης της απαίτησης σε άλλο φορέα ή λόγω οποιασδήποτε μεταβολής στο πρόσωπο του δανειστή.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, ότι «η ελληνική οικονομία έχει επέλθει σε καθεστώς “στασιμοχρεοκοπίας” την οποία θα αντιληφθούν σύντομα οι πολίτες επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση».

Πηγή: antenna.gr/news