Χρηματική αποζημίωση από την Τουρκία για την κατάρριψη του μαχητικού αξιώνει η Ρωσία

Μπορεί η Τουρκία να υπογραμμίζει συνέχεια την ανάγκη να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία, ώστε να εκτονωθεί η ένταση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από ένα τουρκικό μαχητικό στις 24 του περασμένου μήνα, ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει κάνει ακόμα κανένα ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει, σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, o Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ.

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, φαίνεται πως οι δύο πλευρές -και ιδιαίτερα η ρωσική- «ψάχνονται» για αναζωπύρωση της έντασης, με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Cumhuriyet, ο Καρλόφ αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει θέσει τρεις όρους προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση η οποία έχει ξεσπάσει μετά την κατάρριψη της 24ης Νοεμβρίου.

Ο πρώτος όρος, σύμφωνα με τον Καρλόφ, είναι να ζητήσει επίσημα συγγνώμη η Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, που κόστισε τη ζωή σε έναν από τους δύο πιλότους του και σε έναν πεζοναύτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του δεύτερου πιλότου.

Ο δεύτερος όρος, συνέχισε ο Ρώσος πρεσβευτής, είναι να βρεθούν και να τιμωρηθούν τα άτομα που ευθύνονται γι” αυτήν την πράξη, εννοώντας προφανώς τα άτομα που έδωσαν τη διαταγή για την κατάρριψη.

Ως τρίτο όρο, ο Καρλόφ έθεσε την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από το τουρκικό κράτος προς τη Ρωσία.

«Αν οι όροι μας δεν εκπληρωθούν, οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση της Τουρκίας δεν θα έχει νόημα» υπογράμμισε ο Καρλόφ στη συνέντευξή του.

Νέο ρωσοτουρκικό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα

Νωρίτερα σήμερα, μία μόλις ημέρα έπειτα από το θερμό επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο και λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα διεμήνυσε πως η υπομονή της με τη Μόσχα εξαντλείται, ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, ένα ρωσικό καταδρομικό και ένα ταχύπλοο της ρωσικής ακτοφυλακής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρεμπόδιζε τη διέλευση ρωσικής νηοπομπής που μετέφερε γεωτρύπανα σε μια τοποθεσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό πλοίο προσπάθησε να εμποδίσει την μετεγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.