Συντάξεις: Τέλος στη 15ετια λένε οι δανειστές – Αύξηση στο όριο κατά 5 χρόνια για όλους

– Με το “καλημέρα” απαίτησαν αύξηση του κατώτατου ορίου για σύνταξη στα 20 έτη ασφάλισης οι εκπρόσωποι των θεσμών
– Με “όχι” στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ξεκίνησαν οι δανειστές τη διαπραγμάτευση
– Κίνδυνος για μειώσεις ως και 15% στις επικουρικές, αλλά και μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Ποδαρικό με ασφαλιστικό θα κάνει η κυβέρνηση στο 2016. Οι δανειστές ζήτησαν η συζήτηση να γίνει επί ολοκληρωμένου πακέτου στο Ασφαλιστικό και έτσι όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση θα μπει στην ουσία της την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Στην πρώτη επαφή Κατρούγκαλου – δανειστών χθες πάντως φάνηκαν οι προθέσεις. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αντέδρασαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% και έτσι ουσιαστικά μπλοκάρουν την κυβέρνηση στο θέμα των κύριων συντάξεων αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις τουλάχιστον 10% από ένα ποσό και πάνω.

Παράλληλα οι δανειστές ζήτησαν να αυξηθεί το κατώτατο όριο για τη σύνταξη από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 20, στις 6.000 ημέρες ασφάλισης δηλαδή, καθώς λένε ότι η 15ετια ουσιαστικά συμβάλει στην αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Επί της ουσίας όμως με αυτόν τον τρόπο οι δανειστές “κόβουν” τη σύνταξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους με λίγα έτη ασφάλισης, ενώ αναγκάζουν ανθρώπους με λίγα έτη ασφάλισης που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης να αναζητήσουν εργασία ή να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έτη μέσω αναγνώρισης πλασματικών ετών, όπου βέβαια υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Την ίδια ώρα όμως μένει ανοιχτό και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, με τις μειώσεις οι οποίες θεωρούνται δεδομένες πλέον να φτάνουν ως και το 15%.

Πηγή: newsit.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!