Λάθος επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε 60.000 παραγωγούς

Λάθη στις καταστάσεις πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζονται σε χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των παραγωγών σε όλη την χώρα φτάνει περίπου τις 60.000 συνολικά. Τρεις κατηγορίες λαθών αναδείχθηκαν από τις πληρωμές που έγιναν πριν από λίγες μέρες.

Πρόκειται για τους νεοεισερχόμενους αγρότες, αυτούς δηλαδή που μπήκαν για πρώτη φορά φέτος στο σύστημα, έκαναν πρώτη φορά δηλώσεις ΟΣΔΕ. Στους περισσότερους δεν αναγνωρίζονται καθόλου δικαιώματα.

Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών που τα προηγούμενα χρόνια δήλωναν τα δέντρα ως αροτραίες καλλιέργειες, κάτι που επιτρεπόταν, και φέτος που το σύστημα άλλαξε και πρέπει να φαίνονται ως δέντρα για να πάρουν την επιδότηση, παρότι τα δήλωσαν χωριστά, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα διαβάζει ως αροτραία.

Αποτέλεσμα, αντί για 52 ευρώ το στρέμμα που δικαιούνται, να εμφανίζονται ως δικαιούχοι πολύ μικρότερων ποσών από 14 έως 28 ευρώ το στρέμμα. Υπάρχει και μια Τρίτη κατηγορία, εκείνη των αγροτών που ενώ καλλιεργούν εδώ και χρόνια, τμήμα ή και ολόκληρη η γη τους να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμα.

 

Πηγή: www.dikaiologitika.gr