Στρατός στα αεροδρόμια της Κύπρου υπό τον φόβο της τρομοκρατίας

Στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, αλλά και σε στατικές σκοπιές σε επιλεγμένους χώρους υψηλής επικινδυνότητας θα τοποθετηθούν από την επόμενη εβδομάδα στελέχη της Εθνικής Φρουράς ώστε να συμβάλλουν στα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Πολίτης» εξηγώντας ότι η απόφαση για αξιοποίηση μελών της ΕΦ επιβλήθηκε λόγων των πληροφοριών για τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και λόγω της ανάγκης της αστυνομίας για ενίσχυση. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η απόφαση αυτή λήφθηκε επειδή η αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει καλύψει ανάγκες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του αριθμού του προσωπικού που διαθέτει, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας των αφυπηρετήσεων και της απαγόρευσης πρόσληψης νέων αστυνομικών λόγω μνημονίου. Η ενίσχυση της αστυνόμευσης με στελέχη του στρατού εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Ο στρατός συμμετέχει επικουρικά για σκοπούς ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αστυνομία στα συνήθη καθήκοντά της. Στην Κύπρο αρχικώς το μέτρο προβλέπεται να διαρκέσει για τρεις μήνες.

Τα 120 στελέχη της Εθνικής Φρουράς που έχουν επιλεγεί είναι υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που υπηρετούν στα ΟΥΚ, τις καταδρομές και τη στρατονομία και θα περάσουν από εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία και στην ΜΜΑΔ για την χρήση όπλων που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Όπως αναφέρει ο Πολίτης, θα μπορούν να ερευνούν, να ελέγχουν και να συλλαμβάνουν πολίτες, έχοντας τις εξουσίες που η νομοθεσία δίνει στους αστυνομικούς.