Αντιπαράθεση Αθήνας-Βερολίνου για το ΔΝΤ

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -με αφορμή τη συζήτηση για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα-ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αμφισβητεί τον ρόλο του Ταμείου. «Η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει μόνη της τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Mιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλεεκφράζει τέτοιες θέσεις, προσθέτοντας ότι συχνά αυτές οι θέσεις ηττώνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη, δήλωσε ότι όχι μόνο είναι απαραίτητη, «αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζενεπισήμανε ότι στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την, επιθυμητή, συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα, είναι «επιτακτική» («indispensable»). «Άρα όλα είναι σαφή», πρόσθεσε.

Για ανερυθρίαστα ψέματα κάνει λόγο η ΝΔ, δια της γραμματέως Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος, αναφορικά με τις τοποθετήσεις ότι κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. ΗΣοφία Βούλτεψη δίνει μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τηνΚριστίν Λαγκάρντ, με ημερονηνία, 24 Ιουλίου του 2015, στην οποία ο Υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως προσδοκά τη συνέχιση της συνεργασίας με το Ταμείο.

«Το άγχος της ΝΔ να επιτεθεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπερασπιστεί με ζήλο τις θέσεις των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών δεν μας εκπλήσσει», απάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για μια απόλυτα συνεπή στάση για ένα κόμμα που ποτέ δεν υπερασπίστηκε και ούτε σήμερα δείχνει διατεθειμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας».