Χαρακόπουλος: Πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα;

Πότε θα ανακοινωθεί η μορφή και το ύψος των ενισχύσεων που αναλογεί σε κάθε κτηνοτρόφο με ειδικά δικαιώματα, καθώς επίσης αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή τους, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «η ‘‘κουτσουρεμένη’’ πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων με καθυστέρηση, μάλιστα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους αγρότες, ενώ είναι πλέον ορατές και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία». Ωστόσο, «εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με ειδικά δικαιώματα -αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής αλλά και αιγοπροβατοτρόφοι με σταβλισμένες εκμεταλλεύσεις- που δεν έλαβαν ούτε καν την “κολοβή” ενίσχυση που δόθηκε στους άλλους παραγωγούς».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι «αυτοί οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η πληρωμή τους παραπέμπεται για την Άνοιξη του 2016 με τη μορφή της συνδεδεμένης ενίσχυσης» και επικαλείται σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Λάρισας και αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου, κ. Απόστολου Μωραΐτη, που καυτηριάζει το γεγονός αυτό (εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας -6.12.15).

Ο πρώην υπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι «επειδή η εγχώρια γαλακτοπαραγωγή είναι ήδη ελλειμματική στη χώρα, κάθε καθυστέρηση στις πληρωμές σε μια υφεσιακή οικονομία, σε συνέχεια λανθασμένων αποφάσεων, όπως η αύξηση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, επιταχύνει τη συρρίκνωσή της».