Με τον Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται ο πρόεδρος της Αιγύπτου

Το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρο πέρασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή. «Ο ρόλος αυτός αφορά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δράματος και στην καταπολέμηση του ISIS» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος κυρίως στον οικονομικό τομέα, ενώ χαρακτήρισε τη διώρυγα του Σουέζ «μνημειώδες έργο αντάξιο με την ιστορία του αιγυπτιακού λαού» που «θα φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Δύση και στην ΕΕ».

Ο κ. Παυλόπουλος επίσης μίλησε για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου που θα γίνει αύριο Τετάρτη, τονίζοντας ότι αποτελεί «υπόδειγμα συνεργασίας και πρότυπο διότι σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Πολλοί μπορούν να διδαχθούν από τη συνεργασία αυτή, όπως η Τουρκία» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα διεκδικεί αυτό που της ανήκει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε αυτά».

Μετά τη συνάντησή τους θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο αιγύπτιος πρόεδρος επισκέφθηκε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στις 15:05 ο αλ Σίσι θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντησή τους θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Κατά την επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου, στόχος είναι η προώθηση της διμερούς οικονομικής, ενεργειακής και διαλιμενικής συνεργασίας (ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής), καθώς και η συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, συγκοινωνιών και κατασκευών/υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Σίσι και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσουν το επιχειρηματικό συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στις 19:30 το απόγευμα με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων από τις δύο χώρες. Στο περιθώριο του συνεδρίου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με αιγυπτιακούς λιμένες.

Αύριο, Τετάρτη στις 9:00 το πρωί ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος αργότερα θα έχει επαφές και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει στις 11:00 η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και από τους τρεις στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: in.gr