Λιγότερη 12% η διεθνής σοδειά βάμβακος

Μειωμένη κατά 11,72% αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος στους 20,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος (ICAC) που δημοσιεύτηκαν αρχές Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα της Κίνας προβλέπεται να είναι λίγο πιο κάτω από τους 12 εκατ. τόνους στα τέλη του 2015/2016, ενώ εκτός Κίνας τα αποθέματα αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 4% στους 8,7 εκατ. τόνους.

Όμως, αυξάνεται η κατανάλωση στην Ασία. Συγκεκριμένα, η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο καταναλώτρια βάμβακος, θα σημειώσει άνοδο κατανάλωσης κατά 3% φτάνοντας τους 5,5 εκατ. τόνους το 2015/2016. Αύξηση αναμένεται να σημειώσει η κατανάλωση βάμβακος και στην Τουρκία, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο φύλλο και η Agrenda. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ICAC η τουρκική ζήτηση για βαμβάκι θα ανέλθει κατά 5% στους 1,4 εκατ. τόνους.
Επιπλέον, το χαμηλό κόστος παραγωγής και οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές σε Μπαγκλαντές και Βιετνάμ θα ενθαρρύνουν την κατανάλωση βαμβακιού σ’ αυτές τις χώρες. Έτσι, στο Μπαγκλαντές προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10% στους 1,1 εκατ. τόνους, ενώ στο Βιετνάμ, πάνω από 20% στους 1,1 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τον ICAC.

Πηγή: agrenda