Ποιες είναι οι τάσεις των χρηστών σε online αγορές και τραπεζικές συναλλαγές

Μία σειρά ερευνών διεξήγαγε η εταιρεία λογισμικών ασφαλείας ESET, προκειμένου να χαρτογραφήσει τις τάσεις και τη συμπεριφορά των χρηστών, σε ότι αφορά τη χρήση του διαδικτύου, σχετικά με την πραγματοποίηση αγορών και τραπεζικών συναλλαγών, σε τέσσερις χώρες – Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά τις online τραπεζικές συναλλαγές, οι τάσεις και οι συμπεριφορές ανά έθνος διαφοροποιούνται, με το 64% των Γερμανών και των Ρώσων να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές για πληρωμή λογαριασμών, ενώ οι Αμερικάνοι (72,8%) και οι Βρετανοί (77,6%) να τη χρησιμοποιούν για να ελέγχουν την κατάσταση του λογαριασμού τους.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι χρήστες εμπιστεύονται περισσότερο την οικιακή σύνδεσή τους για τέτοιους σκοπούς – χρήστες στη Δύση (περίπου 80%), λίγο περισσότερο από τους χρήστες στη Ρωσία (57,3%).
Μέσα από αυτά τα ποσοστά διαφαίνεται πώς 1 στους 4 Ρώσους (26,7%) προτίθεται α χρησιμοποιήσει μια ευρυζωνική σύνδεση κινητού για να πραγματοποιήσει συναλλαγές.
Ποιο συνετοί οι Βρετανοί σε θέματα ασφαλείας
Σχετικά με την ασφάλεια, οι Βρετανοί εμφανίζονται οι πιο συνετοί, καθώς το 77,5% πραγματοποιεί online συναλλαγές, μόνο εφόσον υπάρχει μία λύση ασφαλείας, τη στιγμή που ένα εκπληκτικά υψηλό ποσοστό (21,5%)  χρηστών στη Ρωσία, “δεν γνωρίζουν” αν διαθέτουν εγκατεστημένη προστασία.
Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει το Bitcoin
Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η τάση που φαίνεται να επικρατεί στο κομμάτι των online αγορών. Με τους Ρώσους να αποτελούν τρανό παράδειγμα, αφού σε μια περίοδο που το ρούβλι δέχεται μεγάλες πιέσεις, οι Ρώσοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το Bitcoin ως βασική μέθοδο πληρωμής.
Σε μεγάλες αγορές πάλι όπως οι ΗΠΑ, φαίνεται να προτιμώνται οι πιστωτικές κάρτες για διάφορες online αγορές, ενώ στη Δυτική Ευρώπη πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμής online συναλλαγών φαίνεται να είναι το PayPal.
Ωστόσο, και παρόλη την ενημέρωση, αλλά και τα συχνά κρούσματα hacking και υποκλοπών προσωπικών δεδομένων, πολλοί χρήστες δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι συναλλαγές  που πραγματοποιούν διαδικτυακά ελλοχεύουν κινδύνους υποκλοπής  ευαίσθητων δεδομένων.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε δημογραφικά αντιπροσωπευτικό δείγμα τουλάχιστον 1.000 χρηστών Internet σε κάθε χώρα, μέσω Google Surveys για Η.Β, ΗΠΑ και Γερμανία, και μέσω Merku για τη Ρωσία.
Στην ανάλυση που αφορά το πώς οι δυνατότητες online τραπεζικών συναλλαγών και αγορών αξιοποιούνται και ποιες είναι οι συμπεριφορές, αναφέρονται μόνο τα ποσοστά της ομάδας χρηστών που πραγματοποιούν online τραπεζικές συναλλαγές και online αγορές.

Πηγή: newsit.gr