Αλλάζει ο μεταβολισμός στα σαράντα;

Ισχύει πως είναι ευκολότερο να παχύνουμε μετά τα 40; Είναι αλήθεια ή μύθος ότι τα κιλά που παίρνουμε μπαίνοντας στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας θα μας συνοδεύουν για πάντα – ή έστω ο μεταβολισμός και το σώμα μας θα δυσκολευτούν πολύ να τα διώξουν;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν βρει πως ο βασικός μεταβολισμός (ο ρυθμός, δηλαδή, που το σώμα μας καταναλώνει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας) μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία που περνάει. Αν όμως θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να συνεχίσει να είναι δραστήριος ο μεταβολισμός σας υπάρχουν τρόποι.

Πώς να μην παχύνετε μετά τα 40

Γυμναστική – Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο για έναν αργό μεταβολισμό. Όσο περισσότερο ασκείστε και αυξάνεται η μυική σας μάζα τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε και όχι μόνο την ώρα της άσκησης αλλά και όλο το 24ωρο. Αρκούν 3 ώρες άσκηση την εβδομάδα και κατά προτίμηση συνδυάστε αεροβική άσκηση με προπόνηση ενδυνάμωσης που ενισχύει πιο γρήγορα τη μυική μάζα.

Έξυπνη διατροφή – Υπάρχουν τρόφιμα που δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό και τον κάνουν να δουλεύει πιο σκληρά. Ανάμεσά τους είναι τα γαλακτοκομικά κυρίως χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, το κρέας για τις πρωτεΐνες του, οι ωμοί ξηροί καρποί που περιέχουν καλά λιπαρά και άλλες ωφέλιμες ουσίες, το πράσινο τσάι και ο καφές – με μέτρο.

Συχνά γεύματα – Αν πιστεύετε πως παραλείποντας ένα γεύμα θα χάσετε πιο γρήγορα βάρος κάνετε λάθος. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά αλλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα (6-8 είναι το ιδανικό) ώστε να κρατάτε τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση.

Πηγή: iatrikanea.gr